Declaren els dos primers espais de Catalunya amb «Cel Nocturn de Qualitat» a Saldes

La plaça de l'Espà i al Mirador de Gresolet es converteixen en els primers punts del país recomanats per mirar el cel i accessibles a la ciutadania

25 de gener del 2017
Actualitzat a la 13:01h
Un dels espais de Saldes declarats com a Cel Nocturn de Qualitat
Un dels espais de Saldes declarats com a Cel Nocturn de Qualitat | Territori i Sostenibilitat
El Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) ha publicat aquest dimecres la resolució final per la qual es declaren els dos primers espais amb el qualificatiu de Cel Nocturn de Qualitat de Catalunya. Aquests es troben a Saldes, el primer municipi del país en disposar d'aquest distintiu, que certifica les condicions que permeten gaudir d'un medi natural nocturn a zones accessibles a la ciutadania. Aquest certificat és una figura de protecció derivada del Decret d'Ordenació Ambiental de l'Enllumenament per a la protecció del medi que va aprovar la Generalitat el 2015. 

En aquest cas, la declaració s'ha donat a la plaça de l'Espà i al Mirador de Gresolet, malgrat que tot el terme municipal disposa d'una qualitat entre bona i excel·lent per mirar el cel, segons el Departament de Territori i Sostenibilitat. Saldes, que té els seus nuclis de població entre muntanyes de més de 2.300 metres, se situa entre el Parc Natural del Cadí-Moixeró i l'Espai d'Interès Natural Serra d'Ensija-Rasos de Peguera. Les seves singulars característiques i el pla d'actuacions de millora d'enllumenat que ha portat a terme l'ajuntament, han estat elements clau per a aquesta consideració. 

Aquest Pla de Prevenció contra la Contaminació Lumínica inclou una sèrie d'accions que promouen la valorització d'aquest recurs ambiental, mitjançant xerrades de personal especialitzat, activitats encaminades a promoure el coneixement del medi natural nocturn, com observacions astronòmiques, excursions nocturnes o turisme rural, i l'habilitació de la senyalització i facilitació d'accés als espais declarats. 
 

Un dels punts declarats Cel Nocturn de Qualitat a Saldes Foto: Territori i Sostenibilitat


A més, des del punt de vista turístic, aquestes accions permeten diversificar l'oferta del municipi, i orientar-la cap a un públic familiar, interessat en els valors ambientals, culturals i paisatgístics. 

Millora de l'enllumenat

La millora de l'enllumenat a Saldes s'aplicarà a través de la tecnologia LED, més sostenible amb l'entorn i de llum groguenca. Aquest tipus d'il·luminació és més apropiat per reduir la contaminació lumínica, i és especialment important que s’instal·li a l’entorn de les zones d’interès natural. Les accions permetran reduir la despesa energètica de l’enllumenat municipal en un 78%, eliminar el 75% de llums contaminants, i disminuir en més d’un 80% la llum emesa cap al cel.
 
Actualment un terç de la població mundial no pot veure la Via Làctia. En els països occidentals, un 80% de la població dels Estats Units i un 60% dels ciutadans europeus pràcticament no poden veure les estrelles i estan en un entorn contaminat lumínicament a la nit, segons ha informat el Departament de Territori. Aquest problema ambiental afecta no només a la visió dels estels, sinó també a la majoria d’ecosistemes naturals, on hi ha éssers vius d’activitat nocturna.