Crisi interna a la comparsa dels Plens, amb tres expulsions per traïció i sedició

Els estatuts de les comparses són autònoms i no depenen de l'Ajuntament de Berga o del Patronat de la Patum

23 de gener del 2017
Actualitzat a les 19:59h
Salt de Plens de diumenge
Salt de Plens de diumenge | Aida Morales
La comparsa dels Plens de la Patum de Berga està en crisi. El motiu principal és la seva reestructuració interna, després que aquest diumenge s'hagi conegut l'expulsió per traïció i sedició de tres dels seus membres, que van proposar revisar i modernitzar els Estatuts a través dels quals es regeix el funcionament de la comparsa. 

Així ho havia proposat des de fa temps una part de la plantilla, malgrat que en una reunió aquest dissabte a les 16.00 hores que va durar pocs minuts, el cap de colla, Isaac Gonfaus, va anunciar la decisió de la junta executiva d'expulsar els tres berguedans que havien liderat la demanda. Segons fonts de la comparsa consultades pe NacióBerguedà, el cap de colla va "sentenciar" i, sense donar peu al debat, va marxar de la reunió.

Fa mesos que els expulsats havien demanat al cap de colla de tractar les seves inquietuds en diverses reunions, amb la demanda principal de fer la comparsa més transparent i democràtica. La principal queixa era que Gonfaus podia prendre qualsevol decisió, independentment de quina pogués ser la voluntat de la resta de la comparsa, així com uns Estatuts antics, que a l'entrar en plantilla havien firmat sense poder llegir atentament, i que ara volien tornar a veure, rellegir i revisar. A aquests documents, però, no hi podien tenir accés. Entre altres aspectes, també hi havia configurar una llista oberta a la ciutadania perquè tothom pogués apuntar-se per fer un salt de Plens, o que quedés clar que les dones sí que tenien lloc dins de la comparsa.

De moment, els tres vestidors de Plens expulsats ho estan de facto, ja que cada comparsa es regeix per uns estatuts interns que són autònoms i no depenen de l'Ajuntament de Berga, ni del Patronat de la Patum. No obstant això, es preveu que aquest inici de setmana es portin a terme reunions entre el consistori i la comparsa per aclarir els fets que, per altra banda, han generat confusió i indignació a bona part de la societat berguedana. 

NacióBerguedà ha intentat contactar amb el cap de colla, Isaac Gonfaus, que ha explicat que, de moment, prefereix no fer declaracions fins no haver parlat, també, amb la Regidoria de Patum de l'Ajuntament de Berga. 
Arxivat a