L'exalcalde de Vilada s'enfronta a 10 anys d'inhabilitació per un delicte urbanístic

El fiscal acusa Pere Farré d'acceptar una reparcel·lació que presumptament es va fer de manera il·legal

ACN
20 de gener del 2017
Actualitzat a les 11:34h

La consellera del Consell Comarcal, Anna Maria Serra, amb l'exalcalde de Vilada i també conseller comarcal Pere Farré Foto: Aida Morales


Qui va ser alcalde de Vilada durant set anys (2007-2015), Pere Farré (CiU), s'enfronta a 10 anys d'inhabilitació per una presumpta prevaricació. El fiscal l'acusa d'un delicte urbanístic com a conseqüència d'una irregularitat urbanística que s'hauria comès l'any 2008, quan es van reparcel·lar uns terrenys i el consistori no va reclamar als seus propietaris el 10% que, segons la Llei d'Urbanisme, haurien d'haver cedit gratuïtament a l'Ajuntament. A banda, el fiscal també subratlla en el seu escrit que la reparcel·lació es va fer quan el fill d'un dels promotors interessats era regidor de l'equip de govern de CiU. El litigi tindrà lloc el pròxim dilluns als Jutjats de Manresa.

En la reparcel·lació aprovada per l'alcalde, l'Ajuntament renunciava al 10% de cessió gratuïta de l'aprofitament urbanístic que, segons la fiscalia, pertocava per llei al consistori. L'alcalde va aprovar la reparcel·lació malgrat l'oposició de l'arquitecte i de la secretària municipal, que la desaconsellaven fins que l'Ajuntament no obtingués el 10% de l'aprofitament dels terrenys. En aquest cas, el 10% consistia en la propietat de tres parcel·les, o bé el seu valor econòmic estimat en més de 170.000 euros. 

Segons l'escrit del fiscal, malgrat que l'alcalde coneixia el contingut dels informes desfavorables, es "va apartar deliberadament" d'aquest criteri, i ho va fer mitjançant l'informe d'un advocat que, segons la fiscalia, argumentava que l'any 1995 Francesc Picas –pare del llavors regidor de Cultura, Martí Picas- ja havia cedit gratuïtament un terreny de 3.650 metres de la mateixa unitat d'actuació i que, per tant, ja s'havia compensat el consistori. 

L'alcalde va aprovar la reparcel·lació mitjançant un decret d'alcaldia i no pel ple municipal. Segons l'escrit, el decret d'alcaldia no va respectar el termini reglamentari d'informació pública. 

El projecte de reparcel·lació la preveia la construcció de 30 habitatge unifamiliars, però la crisi va aturar el projecte. Pere Farré va ser alcalde de Vilada entre els anys 2007 i 2015, i actualment encara és regidor de CiU a l'oposició. El fiscal li demana 10 anys d'inhabilitació per a l'exercici de qualsevol càrrec públic.