Gironella lidera la millora de la comunicació entre Mossos i agents locals a la Catalunya Central

S'implementa la Xarxa Rescat, un tipus de comunicació directa i segura entre els cossos de seguretat | Gironella és un dels municipis més segurs del Berguedà, amb una ratio de delictes per sota de la mitjana berguedana i catalana

20 de gener del 2017
Actualitzat a les 16:42h
Presentació de la Xarxa Rescat a Gironella
Presentació de la Xarxa Rescat a Gironella | Aida Morales
Gironella és el primer municipi de la Catalunya Central que incorpora la Xarxa Rescat de comunicació entre els Mossos d'Esquadra i els agents locals. Així ho ha anunciat aquest divendres el conseller d'Interior de la Generalitat, Jordi Jané, que ha inaugurat la posada en marxa d'aquesta nova via de comunicació directa i segura, que té per objectiu optimitzar els esforços i donar una resposta d'actuació més directa en matèria de seguretat ciutadana. 

"Per primera vegada a la Catalunya Central, els agents locals tindran aquesta prestació de seguretat", ha afirmat. Per al conseller, això és "important", ja que dóna "valor" i és un "reconeixement" a la tasca que s'està realitzant en aquest municipi. Concretament, els agents locals de Gironella disposaran d'una emissora que connectarà directament amb el cos, sigui quina sigui la cobertura o el lloc de l'incident. 

Segons ha precisat el director de l'Oficina de Coordinació de la Xarxa Rescat, Xavier Rius, es tracta d'una "xarxa de país" dissenyada per funcionar en qualsevol situació adversa. En aquest cas, no funciona com una xarxa telefònica normal, i també permet ser bidireccional. Pel que fa a Gironella, els agents sempre portaran l'emissora a sobre, afavorint una "actuació més ràpida" de l'habitual i millorant la coordinació entre cossos. 
 

El conseller d'Interior, Jordi Jané, i l'alcalde de Gironella, David Font Foto: Aida Morales


Des el 2008, ha recordat l'alcalde de la vila, David Font, Gironella ja disposa d'aquest tipus de comunicació amb Protecció Civil. El seu rendiment, ha indicat, ha estat molt positiu, motiu pel qual també s'ampliarà amb Mossos per "millorar més i ser més eficients". 

Gironella, un dels municipis més segurs

Segons les dades que ha facilitat el conseller d'Interior, Gironella és un dels municipis més segurs de Catalunya i del Berguedà. La seva ratio de fets delictius està per sota de la berguedana i de la catalana, amb 12,6 fets per cada 1.000 habitants, quan a la comarca és de 22,4 fets i a Catalunya de 65 fets. 

Això vol dir, ha remarcat, que hi ha "un bon nivell de seguretat", sobretot durant els últims anys. El 2016, ha explicat, els fets delictius han baixat un 32%, una xifra molt destacada, si es té en compte que a Catalunya només han baixat un 2%. Per altra banda, ha reconegut, sí que hi ha hagut algun cas greu, com un homicidi amb arma blanca, un robatori amb força a domicili i un altre en un establiment. En tots els casos, però, s'han pogut realitzar les detencions pertinents. 
 

Les emissores que tindran els agents locals de Gironella per millorar la comunicació amb Mossos Foto: Aida Morales


"El Govern de Catalunya està al costat dels municipis del país", ha declarat, i en especial, ha dit, la Conselleria d'Interior. Amb aquest conveni signat amb l'Ajuntament de Gironella, el camí de la col·laboració continua, intensificant l'acord arribat el 2012. 

En l'acte s'ha pogut comptar amb la presència del cap dels Mossos d'Esquadra al Berguedà, Francesc Hernàndez; de la delegada del Govern a la Catalunya Central, Laura Vilagrà, i del director general de Bombers de la Generalitat, Juli Gendrau, entre d'altres. Per altra banda, el conseller ha signat el llibre d'honor del consistori, on ha agraït la tasca de l'Ajuntament de Gironella i l'ha encoratjat a continuar.
 

El cap dels Mossos al Berguedà, Francesc Hernàndez, amb els agents locals de Gironella i altres autoritats com Laura Vilagrà Foto: Aida Morales

Arxivat a