Les escoles del Berguedà engeguen un projecte pioner per estudiar la industrialització a partir de la comarca

El programa costa 18.000 euros i està finançat entre el Consell Comarcal i la Diputació de Barcelona | 18 de les 25 escoles del Berguedà se sumen a la proposta, amb més de 450 alumnes de Cicle Superior

18 de gener del 2017
Actualitzat a les 14:13h
Roda de premsa de presentació del projecte
Roda de premsa de presentació del projecte | Aida Morales
Els centres de primària del Berguedà iniciaran, a partir d'aquest proper mes de febrer, el programa "La història del Berguedà a l'escola". Es tracta d'un nou projecte educatiu impulsat pel Consell Comarcal amb el suport de la Diputació de Barcelona, amb què s'intentarà que els alumnes de Cicle Superior de Primària coneguin com va ser la revolució industrial, a partir dels recursos de la pròpia comarca. 

Segons ha explicat en roda de premsa el president de l'ens comarcal, David Font, la proposta es va inspirar en el que s'estava realitzant a Escòcia. A partir d'aquí, es van analitzar els diferents recursos turístics del Berguedà, i es van intentar combinar amb una estratègia educativa, amb l'objectiu que es pogués vincular el passat tèxtil, industrial i relacionat amb el ciment, al currículum acadèmic que s'estava ensenyant. 

"Com que la revolució industrial és part del programa escolar, vam voler fer viure aquesta experiència als llocs on es va portar a terme", ha explicat Font. Així, ha indicat, s'aconsegueix que els alumnes del Berguedà es puguin posar "a la pell" de les persones que van viure aquest fenomen, i que puguin arribar a entendre millor com va ser. 

Per altra banda, ha remarcat, també és important que la gent de la comarca conegui quins són els principals museus o espais culturals de la zona. Moltes vegades, ha reconegut, es donen a conèixer "més a la gent de fora" que als del territori, un fet que, amb aquest programa, s'intentarà restituir. En total, ha explicat, aquest té un pressupost de 18.000 euros, que es repartirà entre 9.000 del Consell i 9.000 d'una ajuda excepcional de la Diputació de Barcelona. 
 

El conseller de l'àrea d'Educació del Consell, Llorenç Altozano, i el president del Consell, David Font Foto: Aida Morales


23 escoles i més de 450 alumnes

"La història del Berguedà a l'escola" es treballarà, durant el segon i tercer trimestre, en un total de 18 centres, dels 23 que hi ha a la comarca, amb l'objectiu d'arribar a la seva totalitat en edicions posteriors, ha explicat el conseller de l'àrea d'Educació, Llorenç Altozano. En conjunt, ha precisat, són uns 450 alumnes, una quantitat notable de nens i nenes que treballaran la industrialització a través de dos moments. 

El primer, ha explicat, serà el de la mineria i indústria. En aquest es podran gestionar visites al Museu de les Mines de Cercs i al Museu del Ciment Asland del Clot del Moro, a Castellar de n'Hug. En el segon bloc, els alumnes podran conèixer la vida tèxtil de la mà de la Torre de l'Amo de Viladomiu Nou i de la Colònia Vidal. En tots aquests recursos es realitzaran visites als museus, l'entrada a la mina, el recorregut del Tren del Ciment i diversos tallers especialitzats. A més, també es treballarà el temari des de classe. 

Vessant turística

La importància turística d'aquest programa rau en el fet que, per una banda, aquests recursos veuran complementades les visites durant l'hivern, que és l'època en què menys gent hi ha. Per altra banda, però, també es donaran a conèixer a les famílies gràcies als més petits. "Aquests museus són els veritables desconeguts per a la gent de la comarca", ha explicat el conseller de l'àrea de Turisme, Vicenç Linares. 

Pel que fa als recursos turístics, doncs, aquest increment de demanda comportarà uns "ingressos addicionals", que també permetran millorar la seva oferta i servei. Actualment, ha especificat Linares, el Museu de les Mines de Cercs rep prop de 25.000 visitants l'any, Cal Vidal uns 15.000, i la Torre de l'Amo de Viladomiu i el Museu del Ciment, al voltant de 10.000 cadascun.