El Berguedà rebrà 1,3 milions de la Diputació per arreglar 220 km de camins de terra

Es calcula que es podran millorar 45 camins que arriben fins a 403 cases de pagès de tota la comarca | El diputat d'Infraestructures, Jordi Fàbrega, considera important l'ajut complementari per establir la gent al territori i fomentar l'agricultura i la ramaderia

18 de gener del 2017
Actualitzat el 19 de gener a les 10:27h
Roda de premsa de la Diputació de Barcelona amb membres de l'Ajuntament de Montclar per presentar el nou pla de camins
Roda de premsa de la Diputació de Barcelona amb membres de l'Ajuntament de Montclar per presentar el nou pla de camins | Aida Morales
El Berguedà podrà arreglar, des d'aquest 2017 i fins al 2019, un total de 220 quilòmetres de camins de terra, gràcies al pla complementari de millora i manteniment de camins municipals que portarà a terme la Diputació de Barcelona a la comarca. Aquest, que a tot Catalunya té un pressupost d'11,2 milions d'euros, es concreta al Berguedà en 1,3 milions. Així, 30 dels 31 municipis de la comarca (a excepció de Gósol que forma part de la Diputació de Lleida) rebran entre 40 i 50.000 euros, que podran invertir com ho considerin. 

Ho ha anunciat aquest dimecres a Montclar el diputat d'Infraestructures Viàries i Mobilitat, Jordi Fàbrega, que conjuntament amb l'alcaldessa de l'Ajuntament d'aquest municipi, Raquel Sala, ha fet una valoració molt positiva d'aquestes ajudes. Segons ha recordat Fàbrega, la millora dels camins rurals és una "assignatura pendent" de les institucions catalanes. No obstant això, ha dit, el seu manteniment és molt important, ja que un 2,4% de la població de Catalunya viu en l'àmbit rural, i aquesta té dret als mateixos serveis que la resta. 
 

L'alcaldessa de Montclar, Raquel Sala, i el diputat d'Infraestructures de la Diputació, Jordi Fábrega Foto: Aida Morales


A més, ha remarcat, inversions com aquesta apropen la població dispersa als nuclis urbans, ajuden a que la gent s'estableixi al territori, i fomenten l'economia productiva de la zona. En el cas del Berguedà, aquest programa es calcula que ajudarà unes 160 explotacions agrícoles i ramaderes, i un total de 403 cases de pagès: "Viure aquí vol dir tenir accessibilitat, millorar les infraestructures i l'economia productiva". 

La subvenció, a més, serà "adaptable al territori", ha especificat. D'aquesta manera, cada ajuntament podrà decidir en quins camins inverteix els diners, que no aniran en funció de la població de cada nucli, sinó dels serveis necessaris als termes municipals. Per això, ha especificat Fàbrega, Sant Jaume de Frontanyà rebrà, per exemple, 49.500 euros, mentre que Montclar 47.000 i Berga, que té menys camins rurals, 44.000. 

En el cas de Montclar, Sala ha indicat que els diners serviran per asfaltar part del camí de la casa nova. Un tram que dóna accés a moltes cases de pagès. A més, i en el cas d'aquest consistori, l'ajuda suposarà prop d'un 15% del total del pressupost municipal.