Uns 10.000 berguedans ja poden participar en el Programa de Detecció de Càncer de Còlon i Recte

Entre un 60 i un 70% de les persones es podrien realitzar les proves | S'organitzen dues xerrades informatives a Berga

Redacció
16 de gener del 2017
Actualitzat a les 19:16h
El Programa de Detecció Precoç de Càncer de Còlon i Recte a Berga ja ha començat. Segons han informat, prop de 10.000 persones d'entre 50 i 60 anys han rebut una carta en què se'ls convida a participar-hi de manera voluntària, per detectar possibles casos d'aquesta malaltia. Concretament, es tracta de 5.600 ciutadans de Berga, 1.400 de l'Alt Berguedà i 3.000 del Baix Berguedà.

Ara, però, per continuar donant a conèixer aquesta iniciativa i incentivar la ciutadania a participar-hi, també s'han programat dues xerrades explicatives a la capital, on es donaran tots els detalls d'aquest programa. Seran el 19 de gener a la sala superior del Centre Cívic de Berga a les 20.00 hores, i el 24 de gener a la sala petita del Pavelló de Suècia a la mateixa hora. 

Aquest programa ja va començar el 2015 al Bages i el 2014 en altres punts de la Catalunya Central. Al Berguedà, es calcula que un 6% dels convocats podria tenir resultats positius que caldria estudiar. Qui ho vulgui es pot dirigir a una de les farmàcies adherides al programa, on se'ls donarà un kit per dipositar una mostra de femta i les instruccions de com conservar-la per retornar-la a la farmàcia. El mètode d'anàlisi consisteix en detectar si hi ha restes de sang. 

A Berga s'han desplegat 10 farmàcies, i el programa s'estendrà de manera progressiva durant dos anys, amb l'objectiu d'arribar a la població diana de totes les àrees bàsiques de salut de la comarca. Val a dir, ha destacat l'hospital, que la participació és voluntària i es realitza cada dos anys.