Dos retrats critiquen l'exclusió de les persones grans des de la plaça de Santa Magdalena de Berga

Les artistes Marta Parera i Iris Hinojosa porten a terme dos projectes més del programa Companyies | Els retrats estan penjats a la façana d'una casa del centre històric

15 de gener del 2017
Actualitzat el 16 de gener a les 12:57h
Els dos retrats a la plaça de Santa Magdalena.
Els dos retrats a la plaça de Santa Magdalena. | Cedida
Els actes artístics a Berga per reclamar la dignificació i la no exclusió de les persones grans continuen. Aquest divendres, les artistes Marta Parera i Iris Hinojosa van finalitzar el segon projecte dedicat a aquest col·lectiu, que es pot veure a la façana d'una casa al centre històric de Berga. Concretament, es tracta d'un retrat gegant de dues veïnes de la ciutat, que està col·locat en una paret lateral d'una casa enderrocada. D'aquesta manera, i segons ha explicat Hinojosa a NacióBerguedà, es pot arribar a aquesta simbiosi entre realitat quotidiana i privada, però en un espai públic.

Aquest mural, que vol esdevenir un homenatge, s'inclou dins del programa "Companyies" que porta a terme l'Ajuntament de Berga. Fa pocs dies l'artista Elsa Guerra també va inaugurar un altre projecte a l'entrada de la plaça de Sant Pere. Amb aquest altre més recent, però, que s'havia mantingut sorpresa fins al moment, Parera i Hinojosa busquen continuar donant visibilitat a realitats que, malgrat ser properes, no són còmodes i, sovint, a més, romanen ignorades. 

"Volem fer un homenatge a l'intercanvi al que accedim tots, un cop travessem els murs que ens mantenen aïllats", han indicat. De fet, la inspiració per realitzar aquest últim mural també prové de la seva experiència personal d'acompanyament a persones grans, amb un obligat intercanvi d'experiències, mirades i memòries. Tal com ha relatat Hinojosa, les dues dones amb què es basa el seu treball són la Maria i la Carmen, persones del dia a dia i "realitats particulars", que han cedit la seva imatge per esdevenir un "reflex" de l'aïllament social. 

El projecte, per altra banda, s'ha pogut realitzar gràcies a la col·laboració de Gerard Vilargada, Remsa i pintures Pep i Lluc. Cadascun dels retrats està realitzat amb dues fotografies de gran format. 
 

Les dues artistes amb els retrats. Foto: Cedida

Arxivat a