La Corrida de Puig-reig potencia tradició, gastronomia i turisme, i espera més de 5.000 visitants

Una seixantena de cavalls i una quarantena de carros ompliran la cercavila de diumenge | Sergi Cuenca ha elaborat una cançó per a la Corrida i la cuina del porc canvia d'ubicació

12 de gener del 2017
Actualitzat a les 22:57h
Roda de premsa de presentació de la Corrida de Puig-reig
Roda de premsa de presentació de la Corrida de Puig-reig | Aida Morales
Puig-reig espera tornar a brillar, els propers 20, 21 i 22 de gener, amb la seva festa per excel·lència; la Corrida. Una tradició peculiar, celebrada des de fa més de 125 anys, que omple els carrers de cavalls, mules, ases i porcs, i que trasllada l'esperit de la competició, la feina al camp i la gastronomia a tothom qui la visita. 

La Corrida, doncs, és una tradició festiva, tot i que també molt rural, que commemora la figura de Sant Antoni, patró dels animals de peu rodó, i que a dia d'avui s'ha convertit en tot un esdeveniment. Durant aquests tres dies, segons ha explicat l'alcalde de Puig-reig, Josep Maria Altarriba, s'espera arribar a uns 5.000 visitants, sobretot diumenge, dia en què es realitza la tradicional cercavila de gala, on s'esperen una seixantena de cavalls i mules, i una quarantena de carros.

Durant els últims anys, aquesta ha realitzat un salt qualitatiu respecte de les edicions anteriors. En aquest sentit, s'ha apostat, a part de les tradicionals curses, per la gastronomia. L'acte de divendres, en què se celebra la cuina del porc, s'ha traslladat a la plaça Nova, ha explicat el president de la Comissió de la Corrida, Albert Altarriba, amb una degustació per a les persones que s'hi acostin. Per altra banda, també s'ha incorporat una nova activitat dissabte, que constarà en una competició on els cavalls arrossegaran com més quilos de pes millor. 

A més, enguany també es vol continuar donant molta importància als infants. Segons la regidora de Festes, Alba Santamaria, és important que la Corrida "arreli" als nens i nenes des de ben petits. Per això, a banda de la Corrida infantil que es farà divendres, també s'està realitzant un concurs de dibuix infantil, els premis del qual es donaran dissabte, i on es triarà el millor dibuix per formar part del calendari de la festa per al 2018. 
 

La regidora de Festes, Alba Santamaria, i el president de la Comissió de la Corrida, Albert Altarriba Foto: Aida Morales

De cara a dissabte, es continuarà amb el raid social, una de les activitats més concorregudes. Es tracta d'una prova de velocitat i resistència que continuarà amb les modificacions realitzades fa dos anys, i un recorregut de 20 quilòmetres per motivar la participació de la gent. A més, i com és tradicional, també es farà un rodeo de rucs, que es complementarà amb una exhibició de ferradors i treballadors de la forja. Una vegada finalitzat tot això, es farà l'entrega dels banderers, amb tota la comitiva d'hereus, pubilles i autoritats, que finalitzarà amb una missa solemne. En el marc d'aquest acte, també es farà una distinció especial i sorpresa a una persona que durant anys s'hagi implicat en la festa.

El dia més fort a nivell turístic, però, serà diumenge, amb la gran cercavila de cavalls, rucs i carros pels principals carrers del municipi. Serà llavors quan es realitzarà la tradicional demostració del joc de les cintes. Segons ha precisat el president de la comissió, aquesta activitat atrau cada any més persones, que s'acosten a Puig-reig per veure com es desenvolupa: "Cada cop hi ha més gent que ve a veure-ho". 
 

L'alcalde de Puig-reig, Josep Maria Altarriba, en la roda de premsa de la Corrida Foto: Aida Morales


Com és habitual, la festa finalitzarà diumenge a la tarda, amb les esperades curses de cavalls. En aquestes es repartiran premis en metàl·lic de fins a 300 euros, amb diversos tipus de cavalls, entre els quals es poden trobar cavalls de pura sang, creuats i àrabs. 

Novetats del 2017

Segons el president de la Comissió de la Corrida, aquest any també s'inaugurarà una cançó especial de la festa que ha elaborat el compositor Sergi Cuenca, s'ha arreglat la pista de competició i s'estrenarà un carro nou, que el ferrer del poble ha restaurat. 

A més, i tal com ha precisat l'alcalde, s'obriran les bases perquè tota la ciutadania pugui decidir quin motiu relacionat amb la Corrida es construirà a la rotonda del passeig de la Riera de la Sala, en el marc de la remodelació urbanística que s'està portant a terme al poble. En aquest sentit, ha precisat Altarriba, la voluntat de l'Ajuntament és que tota la ciutadania pugui dir "com ha de ser la rotonda" i pugui triar el projecte que més li agradi. D'aquesta manera, aquest es podria tirar endavant durant l'any, i inaugurar-lo de cara a la Corrida del 2018. 

Festa d'interès nacional

Una de les assignatures pendents de la Corrida continua sent la seva declaració per part de la Generalitat com a Festa d'Interès Nacional. "El procés és llarg", ha explicat l'alcalde, i ja fa uns quatre anys que els diferents governs hi estan treballant. 
 

Calendari de la Corrida de Puig-reig Foto: Aida Morales

Arxivat a