La futura depuradora de Borredà serà coberta gràcies a la pressió veïnal

L'alcalde confia que les obres s'iniciïn en el termini màxim de mig any

ACN
12 de gener del 2017
Actualitzat a les 12:30h
Terreny on ha d'anar situada la depuradora de Borredà
Terreny on ha d'anar situada la depuradora de Borredà | Cedida
Acord entre els veïns de Borredà i l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) per la construcció de la nova depuradora del municipi. Finalment, la instal·lació serà totalment coberta i s'evitaran així les possibles pudors que preocupaven els veïns. L'alcalde, Joan Roma, ha valorat positivament l'acord i ha agraït la mobilització del poble "perquè s'ha aconseguit un projecte clarament millor".

En un principi, els veïns reclamaven el trasllat de la depuradora a uns altres terrenys, ja que se situava a tan sols 90 metres de les cases, però l'ACA sempre s'ha mostrat contraria a aquesta possibilitat. Finalment, s'ha aconseguit arribar a un punt entremig i els veïns han acceptat que no es traslladi, però que a canvi que es faci coberta. Les obres, que estan aturades des del passat mes de novembre, es reprendran en un termini màxim de sis mesos, un cop s'hagi enllestit el nou projecte.

El passat mes de novembre, un grup de veïns de Borredà es va plantar contra la construcció de la depuradora. Demanaven a l'ACA que canviés la ubicació de la instal·lació i proposaven que es construís en uns altres terrenys situats a 200 metres d'on es volia fer. Els veïns van evitar l'entrada de les màquines i van aconseguir aturar les obres. 

Després de diverses reunions entre l'ACA, l'Ajuntament i els veïns, finalment s'ha arribat a un intermedi i, tot i que no es traslladarà, la instal·lació serà totalment coberta. D'aquest manera, es posa solució a les qüestions que més preocupaven els veïns: l'impacte visual, les pudors, la presència de mosquits i el soroll. 

Roma s'ha mostrat molt satisfet per l'acostament de posicions entre els veïns i l'ACA i ha dit que el nou acord "millora clarament" les instal·lacions de la depuradora. "He de reconèixer l'esforç que ha fet l'ACA en la millora de les condicions i valorar la mobilització del municipi per arribar a aquesta solució que és clarament millor que l'anterior", ha afegit.

Ara, l'ACA ha de redactar el projecte constructor de la nova depuradora, que es preveu tenir llest en el termini de dos mesos. L'alcalde confia que la construcció de la nova instal·lació s'iniciï d'aquí a mig any.