El vol de les aus rapinyaires capta tota l'atenció a la Fira del Bolet de Vilada

El mal temps de primera hora i de la tarda no aconsegueix deslluir la festa, que ha tingut un alt nombre d'assistents durant el matí

Redacció
12 d'octubre del 2014
Actualitzat a les 21:06h
Exhibició d'aus rapinyaires a la Fira del Bolet de Vilada
Exhibició d'aus rapinyaires a la Fira del Bolet de Vilada | Aida Morales

Una de les aus rapinyaires a la Fira del Bolet de Vilada Foto: Aida Morales


Nens, nenes, joves, adults i, en general, tothom ha quedat parat observant l'exhibició d'aus rapinyaires que s'ha realitzat aquest diumenge durant la Fira del Bolet de Vilada. Com ja va explicar l'alcalde del municipi, Pere Farré, a aquest diari, es tractava de la novetat estrella de la festa, un espectacle que ha complert totes les expectatives pedagògiques i d'efecte sorpresa.

I és que durant més de mitja hora, dos especialistes han fet volar davant més d'un centenar de persones les aus que, prèviament havien estat exposades. Algunes d'elles han passat a pocs metres dels assistents, i l'exhibició s'ha complementat amb un conjunt d'explicacions sobre els costums de cada au, el seu lloc d'origen, la seva alimentació o les seves característiques.

Les aus que s'han exposat han estat el xoriguer gros, el falcó pelegrí -aquest dos autòctons de Catalunya-, el falcó llaner africà, el duc africà, el duc de bengala i l'aligot de harris, d'origen sud-americà. Segons ha explicat la seva cuidadora, Aitana Blanes, “totes aquestes aus són rapinyaires, és a dir, carnívores, i totes han nascut en un centre de cria en captivitat”. Aquests ocells, a més, estan acostumats a les exhibicions i al públic ja que se les entrena cada dia perquè volin i estiguin en contacte amb la gent: “Aquí, a Vilada, sembla que hi estan a gust. No parem d'escoltar l'aligot de harris, i això vol dir que està content, que se sent confiat i que no li fa res ser vist”.

 
Blanes també ha precisat que un dels objectius d'aquesta feina és sensibilitzar la població perquè miri al cel, conegui i respecti aquests animals: “A Catalunya tenim 32 de les 35 aus rapinyaires que hi ha a la península ibèrica; cal que la gent desperti i miri al cel”.

Sol durant tot el matí

La pluja que ha espantat alguns paradistes a primera hora del matí no ha pogut esguerrar la Fira del Bolet, que ha resituat les seves activitats i ha gaudit d'un espectacular sol durant tot el matí. Els artesans i la majoria de parades venedores de bolets, però, s'han instal·lat al local cultural del municipi, un espai on també s'ha ubicat la VIII mostra micològica i el XX concurs gastronòmic. 

 
En aquest local, a més, l'Agrupació Micològica Berguedana ha posat a disposició un microscopi perquè tothom pogués curiosejar i analitzar alguns bolets, i també hi ha hagut tallers infantils amb bolets de plastilina i diverses parades per la venta d'aquests fongs. A l'exterior, els turistes han pogut gaudir de passejades pel municipi amb carruatge de cavalls i un inflable per la quitxalla. 

“En fem una valoració molt positiva, malgrat el temps”, ha indicat Farré, “hi ha bolets, la gent en troba, i els que no en troben, doncs també en poden comprar”, ha continuat. A més, l'alcalde també ha valorat en positiu la resposta ciutadana i la quantitat de gent que ha omplert els carrers del municipi, així com el curs de les activitats programades, que ha precisat que són “totalment gratuïtes”.

Taller infantil a la Fira del Bolet de Vilada Foto: Aida Morales
 

Els artesans s'ubiquen dins del local cultural de Vilada Foto: Aida Morales
 

Parades de bolets a la Fira del Bolet de Vilada Foto: Aida Morales