Gironella invertirà 74.000 euros en arreglar i integrar la colònia de Cal Metre dins del poble

L'Ajuntament de Gironella se suma a un projecte de 2,6 milions d'euros per revitalitzar el patrimoni entorn del Llobregat

17 de gener del 2017
Actualitzat el 18 de gener a les 11:22h
Colònia de Cal Metre, a Gironella
Colònia de Cal Metre, a Gironella | NacióBerguedà
L’Ajuntament de Gironella té plans per a la colònia de Cal Metre. Des del moment en què es va començar a construir l’ascensor, que permet donar accés a la part vella del poble, aquesta colònia (la més propera al nucli) s’ha anat acostant progressivament a la ciutadania. No obstant això, segueix sent un espai poc freqüentat, amb una gran bellesa paisatgística i ambiental, que el consistori vol fomentar. 

Per això, durant els darrers mesos s’ha treballat per aconseguir el finançament necessari que permeti tirar endavant tota una sèrie de remodelacions. Segons ha explicat a NacióBerguedà l’alcalde de Gironella, David Font, el Consell Comarcal va aprovar, en el passat ple, l’adjudicació de les obres del camí d’aquesta colònia, amb un pressupost de 74.000 euros, provinents d'una subvenció Leader. Amb aquests diners, ha explicat, es farà una primera fase d'adequació, que consistirà en arreglar la zona des del pont vell fins a la primera nau, havent passat l’ascensor. 

La idea, segons ha explicat, és “urbanitzar exteriorment” la colònia de Cal Metre, amb l’objectiu d’integrar-la “d’una manera més important a l’entorn i al nucli de Gironella”. Per a Font, ha remarcat, és important que la colònia estigui “més a prop del dia a dia dels ciutadans”, i que “no es percebi com una cosa separada”. Amb l'ascensor, ha recordat, ja s'ha generat moviment, tot i que actualment això es vol reforçar, aprofitant la zona com un mirador que permeti una visió conjunta de Gironella.

En un altre terme, ha remarcat Font, hi ha pensada una segona fase d’actuació que està subjecta a una subvenció europea Feder, dins d’un projecte comarcal d'uns 2,6 milions d’euros del qual s’està pendent. En el cas de Gironella, l’ajuda podria rondar 400.000 euros, tot i que es tracta d’un projecte unificat entorn del riu Llobregat, en què hi ha implicades diverses colònies industrials de Puig-reig i Gironella, així com elements patrimonials de la comarca, com ara el Xalet del Catllaràs de la Pobla de Lillet o la Nou de Berguedà. 

“La idea és, amb recursos europeus, posar en valor el patrimoni del Berguedà”, ha explicat Font. El nexe de connexió seria el riu Llobregat, però a partir d’aquí, treballar entorns turístics, paisatgístics i patrimonials de cada punt, ha especificat. En el cas de Cal Metre, doncs, aquesta ajuda suposaria urbanitzar exteriorment, amb paviment i jardineria, tota la colònia fins a la rotonda d’entrada de Gironella. Amb això, donar una major utilitat a les naus a través de diferents projectes. No obstant, ha remarcat, les instal·lacions són privades i qualsevol actuació hauria de ser negociada i pactada amb els propietaris. 
Arxivat a