Tres artistes pintaran murals a Berga per combatre «l'aïllament» de les persones grans

L'artista Elsa Guerra decorarà la paret de les escales de l'església de Santa Eulàlia amb una pintura que simbolitzarà "l'essència" de les persones, malgrat el pas del temps | La regidora Anna Alsina considera important "donar visibilitat" a l'aïllament i dignificar l'espai públic

02 de gener del 2017
Actualitzat a les 19:32h
L'artista Elsa Guerra amb la regidora d'Atenció a les Persones, Anna Alsina, i el coordinador del projecte Gerard Vilardaga
L'artista Elsa Guerra amb la regidora d'Atenció a les Persones, Anna Alsina, i el coordinador del projecte Gerard Vilardaga | Aida Morales
La Rosa és una berguedana de 95 anys que viu sola i pateix les conseqüències de l'aïllament. Des de jove, pinta, i ara, també tindrà un mural inspirat en ella a la plaça de Sant Pere de Berga. Amb aquesta notícia s'han donat a conèixer les noves accions que es portaran a terme durant aquesta setmana dins del programa "Companyies" que impulsa l'Ajuntament de Berga, conjuntament amb la Creu Roja del Berguedà, la Biblioteca Ramon Vinyes i Cluet i l'Institut Guillem de Berguedà.

L'encarregada d'encetar el programa ha estat l'artista barcelonina resident al Berguedà Elsa Guerra, que aquest dilluns ha començat un mural a la façana de les escales de l'església de Santa Eulàlia, just a l'inici de la plaça de la Patum. Allà, ha explicat, s'intentarà explicar la història vital de la Rosa, amb qui ella mateixa ha compartit diverses estones. Dues mans faran de rellotge de sorra. La primera serà la d'una nena petita, mentre que la gran, la de la Rosa als seus 95 anys. Al mig, un cor representarà el manteniment de l'essència, malgrat el pas del temps. 

"Ha sigut una experiència meravellosa", ha explicat Guerra, sobre les seves visites a la Rosa. Amb ella, ha compartit la seva "necessitat vital" de pintar, malgrat les dificultats d'uns temps convulsos, i ha encoratjat els ciutadans i altres artistes a sumar-se a aquest programa d'acompanyament de persones grans: "Voldria continuar fent visites a la senyora Rosa, i animar tots els artistes a col·laborar en el projecte". 

Aquest dilluns, Guerra ha començat el seu mural, que ha comptat amb el permís de l'Església, ja que es tracta d'un edifici religiós. Al mateix temps, però, les artistes Iris Inojosa i Marta Parera en realitzaran dos més en altres punts de la ciutat, que s'aniran coneixent a mesura que passin els dies. L'objectiu de l'Ajuntament és poder anar visibilitzant el concepte de l'aïllament de les persones grans, al mateix temps que es "dignifiquen espais públics" a través de l'art, ha explicat la regidora d'Atenció a les Persones, Anna Alsina. En tots aquests espais, ha puntualitzat, hi ha el permís dels propietaris.
 

La regidora Anna Alsina i l'artista Elsa Guerra Foto: Aida Morales


"Creiem que és una manera que el programa surti a l'espai públic; volem que l'aïllament social es faci present", ha explicat la regidora. De fet, ha dit, el programa va començar el 2014, i des de llavors ja s'han realitzat diverses accions. Ara, l'objectiu és "que l'aïllament social surti de les quatre parets" de les persones que el pateixen, ha declarat, convertint aquests murals en un "altaveu" del conflicte, i aprofitant perquè sigui una "crida" als voluntaris. 

Implicació de la ciutadania

Actualment hi ha unes 10 persones que col·laboren setmanalment fent visites a 10 persones grans. La voluntat, però, és que això es pugui ampliar, amb una major implicació de la ciutadania, ja que s'està realitzant un repàs del padró i, tal com ha recordat, sortiran a la llum nous casos d'aïllament que s'hauran d'atendre des de Serveis Socials. 

A més, l'objectiu també és "ampliar el projecte", ha dit, perquè no només es puguin atendre els casos d'aïllament de persones majors de 75 anys. En aquest sentit, doncs, ja s'ha plantejat treballar amb altres col·lectius que, per problemes de salut mental o altres, també poden patir les conseqüències d'aquest fenomen. 

Un projecte molt femení

La regidora també ha manifestat que les tres artistes són dones perquè, de fet, dins d'aquest programa hi ha molta implicació femenina i molt poca de masculina. "Això també ha de créixer", ha explicat, aconseguint una major interacció dels homes. 

Elsa Guerra és una artista que ha treballat durant anys en pintura mural, esdevenint la cap d'aquesta secció de les botigues Desigual a nivell internacional. També ha participat al festival Eufonic i al Konvent de Cal Rosal, entre altres espais artístics. 
Arxivat a