Creu Roja, Ajuntament de Berga i Consell Comarcal fan front comú en l'arribada dels 46 refugiats

El grup de persones, 13 de les quals infants i joves, han arribat a Berga la matinada d'aquest dijous | Les primeres atencions seran sanitàries i psicològiques, i durant els propers dies es treballaran aspectes relacionats amb l'educació

29 de desembre del 2016
Actualitzat a les 17:40h
Membres de la Creu Roja, l'Ajuntament de Berga i el Consell Comarcal fent front comú en l'arribada de refugiats.
Membres de la Creu Roja, l'Ajuntament de Berga i el Consell Comarcal fent front comú en l'arribada de refugiats. | Aida Morales
L'arribada de refugiats a Berga ja és una realitat. Des d'aquest dijous, la capital del Berguedà acull, de manera provisional, 46 nous ciutadans, que han hagut de marxar dels seus països a causa de la guerra. Segons han concretat des de la Creu Roja en una roda de premsa, es tracta de 23 adults i 13 infants d'entre 2 i 14 anys, la majoria de Síria, tot i que també del Kurdistan iraquià i un eritreu, que durant els propers sis mesos seguiran un programa estatal tutoritzat per la Creu Roja. 

Aquestes persones, ha especificat el coordinador de la Creu Roja Catalunya, Enric Morist, han arribat en una clara "situació de vulnerabilitat" al Berguedà. Aquest dijous a la 1.00 de la matinada aterraven, conjuntament amb prop de 140 persones més a l'aeroport de Barajas, a Madrid, i des d'allà es distribuïen a diferents punts de l'estat. Algunes d'aquestes persones, ha precisat, han passat gairebé dos anys en camps de refugiats de Grècia, mentre que altres venen directament d'Alep o altres poblacions immerses en la guerra. 

Durant aquests primers sis mesos, un grup de vuit persones treballarà, conjuntament amb els voluntaris, pel seu acolliment. Segons Morist, es tracta del primer contacte que tindran amb Catalunya, motiu pel qual s'hauran de treballar aspectes com la llengua, la cultura o la seva situació laboral. No obstant això, el primer pas, ja aquest dijous, ha estat el reconeixement del seu estat de salut. 

"Aquesta situació la podem treballar directament des d'aquí; no necessiten hospitalització, però sí un seguiment", ha explicat Morist. Val a dir, ha afegit, que algunes d'aquestes persones han estat "detingudes, torturades o han passat situacions molt dures". En paral·lel, ha concretat, es posarà en marxa un programa d'atenció psicològica, analitzant cas per cas, per reconèixer, de primera mà, quina és la problemàtica de cada adult o nen. 
 

L'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, i el coordinador de la Creu Roja Catalunya, Enric Morist Foto: Aida Morales


Respecte d'aquests últims, ha afegit la regidora d'Atenció a les Persones de l'Ajuntament de Berga, Anna Alsina, també es treballarà la seva escolarització. A partir del 9 de gener es començarà a parlar amb les escoles públiques de Berga, per tal de preparar la seva entrada a l'escola. En aquest sentit, ha dit, es posaran a disposició "tots els reforços" que es necessitin des del consistori, i la seva incorporació no serà immediata, sinó gradual, i responent a cada cas i necessitat.

Emoció, però prudència

L'arribada de refugiats a Catalunya ha estat una experiència "molt bonica i molt emocionant", segons el coordinador de la Creu Roja, tot i que també serà una feina que s'haurà de treballar amb cura i prudència. De fet, aquest ha estat un dels aspectes que l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, ha volgut destacar: "Fem una crida a la prudència a l'hora de bolcar-nos en el projecte perquè són persones que venen amb un procés traumàtic important". 

En aquest sentit, també ha demanat cura a l'hora de "tractar rumors", i conjuntament amb el president del Consell Comarcal, David Font, ha recordat que cal respectar els drets fonamentals d'aquestes persones, que podrien ser qualsevol dels ciutadans que fins el moment vivien a Berga o a la comarca. "Hem de treballar conjuntament i combatre rumors que puguin sorgir, ja que la situació de la vida els ha portat a viure uns temps molt complicats", ha afegit Font. 
 

Roda de premsa per explicar l'arribada de refugiats a Berga. Foto: Aida Morales


Pla de cohesió i col·laboració ciutadana

Segons Venturós, l'Ajuntament de Berga ja ha iniciat un pla de cohesió per atendre aquestes persones, que des del consistori volen que sigui "participat" per tots els ciutadans que s'hi vulguin implicar. De moment, més d'una trentena de persones han mostrat la seva predisposició a col·laborar amb l'arribada de refugiats, moltes de les quals oferint serveis o recursos a través del formulari que hi ha a la web de l'Ajuntament. No obstant això, si algú vol implicar-se, també ho pot fer adreçant-se al Consell Comarcal o a la Creu Roja del Berguedà. 

Pel que fa a la col·laboració ciutadana, hi ha diverses maneres de sumar-se al projecte. Segons Alsina, per exemple, hi ha un grup de refugiats que són joves i que tenen una gran afició per jugar a futbol. "Doncs això pot ser una eina de cohesió", ha proposat.

Des del Consell, per altra banda, s'han reforçat els serveis de l'àrea social per treballar per una integració "més fàcil i ràpida", ha explicat el seu president. A més, també es realitzarà una tasca de conscienciació i informació amb els 31 municipis del Berguedà, perquè, si volen, també puguin ser pobles d'acollida o puguin posar a l'abast recursos o serveis municipals. 
Arxivat a