Bagà impulsarà un cultiu experimental d'herba per a la Fia-faia

Josep Ureña explica que ja hi ha un parell de llocs triats, però que es mantindran en secret

21 de desembre del 2016
Una parella sosté una faia a Bagà
Una parella sosté una faia a Bagà | Pere Gendrau
L'Associació de la Fia-faia i l'Ajuntament de Bagà portaran a terme, aquest proper any, una plantació experimental de l'herba Chephalaria leucanta, que s'utilitza per elaborar les faies que es cremen el 24 de desembre a aquest municipi i a Sant Julià de Cerdanyola. Es tracta, segons ha explicat a NacióBerguedà el president de l'Associació, Josep Ureña, d'una iniciativa pilot que es portarà a terme conjuntament amb el Parc Natural Cadí-Moixeró, amb l'objectiu de pal·liar la disminució d'aquesta planta, sobretot causada per l'augment de la seva recol·lecció, el canvi climàtic i el fet de collir-les verdes. 

De moment, ha indicat, s'està realitzant una recollida popular de llavors. Les persones que durant aquests dies estiguin construint la faia podran portar les llavors al centre del Parc Natural o a l'Ajuntament de Bagà. Quan es tinguin totes, ha continuat explicant, es plantaran en dos terrenys que, de moment, quedaran en secret, per veure la proliferació de la planta. El Parc Natural serà l'encarregat de fer aquesta plantació i, per altra banda, també es plantarà l'herba el Dia de l'Arbre, conjuntament amb els escolars de Bagà. 

Durant aquesta setmana, diverses persones ja han començat a col·laborar en aquesta campanya, de manera que des de l'Associació de la Fia-faia en fan una valoració positiva. No obstant això, no serà fins l'any que ve, quan es comencin a veure els resultats, quan la recollida de llavors i la plantació es planejarà millor. 

Pel que fa als llocs triats, es tracta de zones "difícils", terrenys molt rocosos o zones amb marges. Segons Ureña, l'objectiu és "repoblar" uns quants punts del terme municipal, i que la planta es pugui continuar anant a buscar al Berguedà.