Maria Teresa Guardiola: «El plàtan és com un vàlium; el suc de patata, un anticàncer»

La metgessa considera que "som el que mengem"

Aida Morales
09 d'octubre del 2014
Actualitzat el 10 d'octubre a les 11:59h
La nutricionista de 94 anys Maria Teresa Guardiola
La nutricionista de 94 anys Maria Teresa Guardiola | Aida Morales

Conferència de Maria Teresa Guardiola Foto: Aida Morales


L'obstetra i nutricionista de 94 anys Maria Teresa Guardiola ha donat aquest dijous al matí algunes de les claus de l'èxit del seu immillorable estat de salut. Guardiola, que ha aprofitat per presentar el seu llibre, ha donat una sèrie de consells per envellir d'una manera sana, i els ha basat, sobretot, en l'alimentació.

Per a Guardiola, que ha exposat les seves idees al Pavelló de Suècia d'una manera clara i divulgativa davant d'un centenar de persones, “som el que mengem”. Això vol dir que una bona alimentació equilibrada, regular i moderada pot ajudar a viure més anys. De la mateixa manera, hi ajuden respirar bé, beure molta aigua, fer una mica d'exercici, evitar l'estrés i aprendre a viure “aquí i ara”.
 
En aquest sentit, la metgessa ha precisat que una bona manera de fer-ho és crear “calaixets psicològics”, que van molt bé per aprendre a distribuir el temps del dia. Amb això, s'aconsegueix pensar en el present, ja que “el que va passar ahir no tornarà i el que passi demà ho afrontarem en el futur”. Per tancar cadascun d'aquests calaixets, Guardiola ha recomanat realitzar una respiració conscient, és a dir, “inspirar agafant energia i oxigen, i expirar traient toxines físiques i psíquiques”. 

La fruita i la verdura, la clau de la immortalitat

La nutricionista ha fet un repàs dels aliments que ajuden a rejovenir el cos i mantenir-lo actiu. Per començar, però, ha recordat que menjar alimens crus és més sa que ingerir-los cuinats, i ha recomanat dinars a base de sucs, amanides, una petita dosi de carns o d'hidrats cuits i molta aigua; i sopar molt lleuger amb algun plat de verdures o sopa. Pel que fa a l'àpat nocturn, ha recomanat no ingerir aliments amb base animal.

Guardiola ha dedicat la major part de la conferència a parlar de les fruites. “El platan és com un valium”, ha dit, i ha continuat “la papaia és un gran rejovenidor, les nespres i albercocs són rics en ferro i les cireres són anticàncer, depuratives i regeneradores”. La síndria, segons ha explicat, és diurètica, les maduixes riques en ferro i ajuden a frenar el cansament, la pinya també ajuda a depurar, la llimona és com un “antibiòtic natural”, la pera va bé per la memòria i la poma “és la reina de les fruites”. 
 
La nutricionista, que també ha nomenat moltes altres propietats de les fruites i dels sucs de fruita, ha destacat el suc de patata com un gran remei “anticàncer i antidolor”. 

Llarga trajectòria

Maria Teresa Guardiola porta a l'esquena una motxilla plena d'experiència i vivències a Veneçuela i els Estats Units, on va viure durant anys. Al llarg de la seva joventut, va estudiar a la Universitat de Barcelona en una època en què pràcticament no hi havia dones a la universitat, i va ser pionera del estudis de medicina.

En acabar la carrera, va marxar a viure a Veneçuela, on va posar en marxa la primera escola d'infermeria de l'estat de Tachira. Després va treballar i estudiar als Estats Units i, quan va tornar, va organitzar el servei de ginecologia i obstetrícia de l'Hospital del Mar de Barcelona.
Arxivat a