L'arribada dels refugiats a Berga serà «immediata» però «tranquil·la»

Creu Roja explica com serà el procés d'acollida a la capital del Berguedà | Enric Morist afirma que Berga és una ciutat implicada en la causa i es mostra convençut que la rebuda dels refugiats serà molt positiva

21 de desembre del 2016
Actualitzat a les 15:15h
Vista del campament de refugiats i migrants a Eidomen, Grècia
Vista del campament de refugiats i migrants a Eidomen, Grècia | Sergi Cámara
La Creu Roja de Catalunya té, fins el moment 86 places d'acollida de refugiats. Aquestes, però, s'ampliaran a 136, després que s'hagi iniciat el nou procés a Berga, a través del qual, cada sis mesos, 50 noves persones arribaran a la ciutat. Però, com serà aquesta arribada? Membres de la Creu Roja han resolt dubtes i han explicat a la ciutadania les claus d'aquesta acollida, que es desenvoluparà, per altra banda, de manera paral·lela, així com posterior en altres indrets de Catalunya.

"De manera immediata", han relatat a NacióBerguedà el coordinador de Creu Roja Catalunya, Enric Morist, arribaran a Berga les primeres 50 persones. Seran refugiats, bàsicament, vinguts de Grècia o Turquia. Depenent dels "perfils", però, s'haurà de gestionar d'una manera o altra, ja que no és el mateix una família amb fills que una persona sola. En aquesta primera fase, que durarà sis mesos, els refugiats viuran a l'Alberg de Berga sota el paraigües d'un programa del Govern espanyol.

Durant aquest temps, doncs, professionals i voluntaris treballaran per "acollir" aquesta gent que ha hagut de marxar dels seus països, posant molt èmfasi en el "primer impacte" i, per tant, centrant l'atenció en l'àmbit més social, psicològic i jurídic, tot començant-los a introduir en l'aprenentatge del català i del castellà. En el cas que hi hagi menors, s'integraran a les escoles públiques, ha explicat Morist, buscant el "contacte immediat" amb els nens i nenes de Catalunya per intentar accelerar aquest acolliment. 

Una vegada aquestes persones s'hagin habituat, se les traslladarà en petits grups a altres punts de Catalunya, on començarà el "procés d'integració". El principal gruix de refugiats que gestionarà la Creu Roja es concentrarà a les comarques barcelonines, des d'on se'ls intentarà gestionar el permís de treball. A Berga, per contra, arribaran 50 persones més, que tornaran a començar tot el procés d'acollida, analitzant, cas per cas, la seva situació. 

Pel que fa al finançament de tot aquest projecte, provindrà del Govern espanyol, tot i que des de l'Ajuntament de Berga i el Consell Comarcal del Berguedà s'ha treballat per teixir vincles amb la ciutadania, les entitats i els diferents serveis públics, perquè tothom s'hi pugui implicar. En aquest punt, des de la Creu Roja han volgut remarcar que en cap cas es busca un procés d'acollida ràpid o agressiu, sinó que s'ha triat un "model molt tranquil". "Tot serà molt normal, tindrem les persones necessàries i l'atenció serà amb recursos públics; i quan es reparteixin pels municipis, aniran en grups petits perquè creiem que és la millor manera que s'integrin més ràpidament", ha indicat el coordinador de la Creu Roja.

Catalunya, un exemple

L'acollida de refugiats a Catalunya ha de ser exemplificant. De fet, ha recordat Morist, moltes persones d'aquest país ja es van haver de refugiar durant la Guerra Civil, de manera que, els catalans, "són un poble que sempre ha estat acollit i ha acollit persones". Amb aquesta premisa, la Creu Roja de Catalunya s'ha mostrat convençuda que l'acollida de refugiats "no anirà en detriment de ningú". 

"Volem tranquil·litzar la ciutadania", ha continuat. Si bé és cert que hi ha molta gent que no treballa o que està rebent aliments per arribar a final de mes, l'arribada de refugiats no tergiversarà aquesta situació. "L'ésser humà no ha fet mèrits per néixer a un lloc o a un altre", ha assegurat, i la Creu  Roja, segons ha dit, continuarà estant al costat de les persones que més ho necessiten, siguin catalans de tota la vida, des de fa anys o bé nouvinguts. 

Berga, una ciutat amb garanties

La tria de Berga per part de la Creu Roja va tenir diverses explicacions, segons ha relatat Morist. Una de les primeres raons, ha indicat, és que es va trobar un "allotjament amb garanties" a l'Alberg de la ciutat, que permetia encabir-hi el nombre de refugiats desitjat, que no estava allunyat del centre, i que tenia habitacions familiars i equipades per poder-hi realitzar activitats. 

En segon lloc, ha dit, perquè la comarca del Berguedà té una "Creu Roja molt potent", amb un equip al darrere "molt integrat, estimat i amb molts voluntaris". El fet que hi hagi gent preparada, doncs, és important. I relacionat amb això, el suport de les administracions i de la ciutadania. "Berga és una ciutat encantadora i la gent els acollirà súper bé", ha dit, i ha recordat les diferents activitats relacionades amb els refugiats que hi ha hagut amb una resposta molt positiva: "El municipi també s'hi ha bolcat".
Arxivat a