El peatge de la C-16 serà gratuït per a tots els vehicles quan hi hagi incidències a la C-55

El govern s'ha compromès en una reunió aquest dilluns a agilitzar la gestió d'incidències, ampliar l'àmbit territorial del protocol i implantar algunes mesures de reforç durant el 2017

Redacció
20 de desembre del 2016
Actualitzat a les 10:02h
Representants del Consell Comarcal del Bages, el Consorci Viari de la Catalunya Central i diversos Ajuntaments s'han reunit aquest dilluns al matí amb la Generalitat per fer seguiment de les mesures de correcció demanades en el protocol d'aixecament de barreres a l'autopista C-16, en cas d'incidència a la C-55 o a al C-58. La resposta de la Generalitat ha estat ben valorada pels assistents ja que el govern català s'ha compromès a agilitzar la gestió d'incidències; a ampliar l'àmbit del protocol fins al terme municipal de Monistrol de Montserrat, a l'alçada del pàrquing de l'aeri, i des de Terrassa; i a ampliar la gratuïtat del peatge en cas d'incidència tant en els peatges troncals com laterals.

Aquestes mesures havien estat reclamades per diversos agents en l'anterior reunió, ja que el protocol no havia funcionat correctament en diverses incidències que es van produir setmanes enrere i que van provocar llargues retencions a la C-55.

Ara, segons la Generalitat,  s'aplicaran diverses mesures de reforç per agilitzar al màxim el protocol: per una banda, hi haurà furgonetes, dispositius mòbils de Trànsit, que seran a la carretera en dates que puguin ser especialment conflictives, per tal de poder senyalitzar i informar de forma molt ràpida en cas d'incidència. Per altra banda, el segon semestre del 2017 s'instal·laran càmeres i panells informatius fixes a la C-55 perquè qualsevol problema pugui ser detectat i informat el més aviat possible.

Totes aquestes mesures afectaran, sobretot, els vehicles del Bages, tot i que també els de comarques veïnes, com ara el Berguedà o la Cerdanya, que habitualment utilitzen aquesta carretera per desplaçar-se fins a Barcelona. En aquest punt, doncs, i quan s'obrin les barreres de l'autopista, el pas serà indiscriminat, és a dir, que no hi haurà regulació de vehicles per municipis, sinó que afectarà tots els cotxes que hi passin. 

Aquestes mesures, juntament amb les noves bonificacions a l'autopista que entraran en vigor el mes de gener i que han d'ajudar a traspassar trànsit de la C-55 a la C-16, fan pensar que el proper any es podrà veure el resultat de les diferents actuacions i detectar millores en els problemes de trànsit del territori. Les bonificacions afectaran els vehicles del Bages, tot i que també els del Berguedà i del Solsonès, segons va anunciar el conseller de Territori, Josep Rull.