La Fireta encaixa passat industrial, turisme i treball manual a la Torre de l'Amo

La fira de productes handmade es consolida i creix com un referent a la Catalunya Central | L'encant de Viladomiu Nou acompanya la singularitat de la Fireta

18 de desembre del 2016
Actualitzat a les 17:18h
Una de les parades de La Fireta a la Torre de l'Amo.
Una de les parades de La Fireta a la Torre de l'Amo. | Aida Morales
La Fireta, l'esdeveniment de productes handmade i artesanals que des de fa cinc anys s'organitza al Berguedà ha tornat a ser, en aquesta edició, única. La  nova localització a la Torre de l'Amo de Viladomiu Nou ha estat un encert, aprofitant l'essència del passat industrial d'aquest edifici públic de Gironella, però tornant-lo al "retro". A grans trets, la Fireta ha aconseguit una fita que s'havia perdut. La Torre de l'Amo ha recuperat el caliu, la llar i la vitalitat, anant molt més enllà de la seva ja coneguda museïtzació. 

Només entrar a Viladomiu, cotxes per tot arreu i, a mesura que un s'anava acostant a la Torre de l'Amo, la música, la festa i el color es feien cada vegada més presents. Diverses food trucks ambientaven el vermut o el berenar, a torns també acompanyades per música en directe, i el fred contrarestava el sol, en un cap de setmana d'allò més agradable. Com en altres ocasions, la Fireta ha tornat a cuidar fins a l'últim detall, i malgrat que l'entrada a la Torre de l'Amo combinava dos espais (l'institucional del mostrador i el manual de les primeres parades), cada habitació s'ha convertit en un món totalment diferent.
 

Les parades de la planta baixa de la Fireta. Foto: Aida Morales


En aquesta edició, la Fireta ha esdevingut un laberint d'objectes i colors. Més de 20 parades de producció exquisita han omplert la planta baixa i el primer pis, convertint-se aquest darrer, en un niu de sorpreses en cadascuna de les cambres. Els llits de les habitacions han acompanyat els bolsos, i les banyeres han estat complements ideals per a determinades peces de roba. Molt per veure amb poques paraules per explicar. Entre els productes s'hi podien trobar meravelloses joies, autèntiques peces de museu, samarretes i pantalons que bé podrien ser d'alta costura, objectes de regal i cosmètica. 

Detall fins a l'infinit, amb una il·luminació càlida i treballada, i on els colors portaven directament a l'optimisme. Del conjunt d'elaboradors, un terç eren del Berguedà, tot i que també n'hi havia d'altres que, aprofitant la plataforma d'aquesta fira, s'endinsaven en el món del handmade, amb elaboracions curoses i treballades, que buscaven l'essència i la singularitat, defugint, al seu torn, de la despersonalització de la majoria. 
 

Una de les paradetes de joies de la Fireta Foto: Aida Morales


La Fireta, però, enguany també ha crescut. Més enllà de consolidar-se, modestament, com un referent a la Catalunya Central, també ha volgut incorporar altres elements singulars. Entre aquests, l'exposició de Maria Custodio al segon pis, i una zona infantil amb tallers de la mà de Bernadette Cuxart i Evar Cardona, on s'han pogut crear i estampar llibres. Per altra banda, el swing i la música també hi han tingut cabuda, com un espai de creació artística. El grup berguedà "We are us" ha ambientat el pati de la Torre dissabte, mentre que "Zel" ha estat el protagonista de diumenge. 

Amb tot això, la Fireta es consolida per continuar creixent i avançant. Primer va ser a Casserres, després al Konvent de Cal Rosal i l'Església Vella de Gironella. L'any passat, a l'antic teatre de Cal Rosal i, enguany, a la Torre de l'Amo de Viladomiu Nou. Una manera peculiar d'acompanyar, així, la història i essència més berguedana, ocupant i omplint de vida espais emblemàtics replets de potencialitats. No deixa de sorprendre i sorprèn, tot i que les coses que es fan a mà, com la Fireta, porten el segell inconfusible de qui les treballa. 
 

Productes handmade d'un dels artesans de la Fireta. Foto: Aida Morales

 

L'exterior de La Fireta, al pati de la Torre de l'Amo. Foto: Aida Morales

Arxivat a