Avià estrena una gran escultura antitaurina que confronta amb el Toro d'Osborne

"La Vaca de Capolat" és una obra realitzada per l'artista berguedà Manel Arisó

Redacció
17 de desembre del 2016
Actualitzat a les 15:30h
Nou monument a Avià.
Nou monument a Avià. | AjAvià
El municipi d'Avià ha inaugurat aquesta setmana una escultura i obra de l'artista berguedà Manel Arisó anomenada "La Vaca de Capolat". Es tracta, segons ha informat el consistori, del primer homenatge antitaurí en forma d'escultura municipal en una via pública. Una obra amb una clara visió reivindicativa per part de l'artista, que s'ha inspirat en la visió de la tauromàquia tenia Víctor Hugo i Mahatma Gandhi.

Segons han indicat, "La Vaca de Capolat" vol ser, en negatiu, l'antítesi o una evolució estètica i moral del famós Toro d'Osborne, símbol de l'espanyolisme, fent una crítica social molt clara a la tauromàquia. Citant Gandhi, Arisó considerava que "quan una llei és injusta, el correcte és desobeir". Mentre que, en paraules de Víctor Hugo, recordava: "Torturar un toro per plaer, per diversió, és molt més que torturar un animal, és torturar una consciència". 

Aquesta obra, entre altres que s'aniran presentant durant els propers dies, s'emmarca dins del projecte "AviART", que ha finançat l'àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona amb 15.000 euros, amb l'objectiu de "transformar viles" i "ser referent per a altres pobles". El projecte, doncs, vol donar valor i atractiu a Avià, basant-se en l'art i el paisatge com a eixos principals. "AviART és establir una manera a l'uníson com a registre evolutiu del poble i amb consciència social", ha apuntat l'Ajuntament. Tot això, per altra banda, ha precisat el consistori, s'està podent portar a terme gràcies als artistes, al grup assessor d'AviART i al Konvent de Cal Rosal, per la seva "visió, implicació i dedicació". 
 

Nou monument a Avià. Foto: AjAvià