La CUP mostra el seu suport explícit a la pagesia i demana al Govern que aturi les retallades

La CUP de Berga i de Navàs posa en valor els productes de proximitat i ecològics, i demana "empoderar" el sector | El diputat Sergi Saladié denuncia que les ajudes hagin disminuït un 20% en el cas dels "més vulnerables"

15 de desembre del 2016
Actualitzat a les 20:39h
Roda de premsa de la CUP sobre les retallades en el sector primari
Roda de premsa de la CUP sobre les retallades en el sector primari | Aida Morales
La CUP s'ha posat, aquest dijous al matí, explícitament al costat del sector primari. Ho ha fet a Berga, amb el diputat Sergi Saladié i els alcaldes de Berga i Navàs, Montse Venturós i Jaume Casals, en un acte en què s'ha reclamat al Govern de la Generalitat qua aturi les retallades cap a aquest sector, tal com també defensaran aquest divendres els pagesos i agricultors de Catalunya en les diverses mobilitzacions convocades. 

A Berga, els dirigents de la CUP han llegit un manifest amb algunes de les dades més significatives del sector, com ara la reducció notòria de més d'un 30% de les explotacions agràries i ramaderes durant els últims anys, o bé que només un 1,58% de la població activa està dedicada a la pagesia, dels quals el 15% són dones. Davant d'això, han denunciat que durant els darrers anys s'hagin realitzat retallades de fins a un 20% en les prestacions que es donaven i que, en alguns casos, aquestes puguin arribar fins al 50%. 

"Hi donem suport perquè coincideix amb els nostres objectius; són el pilar més vulnerable de tot el cicle agrari i hem de defensar-los encara més", ha declarat Saladié. Així mateix, el diputat ha lamentat que la previsió de la Direcció General d'Agricultura sigui mantenir aquestes retallades fins al 2020, i ha demanat que el Govern faci un pas enrere. 

Per això, ha continuat l'alcaldessa de Berga, un dels objectius de la Candidatura d'Unitat Popular és "empoderar" el sector, protegir-lo, i aprofitar les seves sortides per crear ocupació i "posar en valor el que la terra proporciona". Al Berguedà, ha dit, encara s'arrossega la "problemàtica endèmica" de la crisi industrial. Des de llavors, ha afirmat, no s'ha sabut trobar "l'encaix" de les explotacions agràries i ramaderes. 
 

L'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, i el diputat de la CUP Sergi Saladié Foto: Aida Morales


No obstant això, ha precisat, durant l'últim any la CUP de Berga ja ha posat en marxa diversos projectes, com ara el del Primer Sector al Berguedà, que té per objectiu aprofitar i dignificar el sector primari a través de diversos eixos. Entre aquests, que actualment s'estan treballant, ha dit, hi ha l'agroecologia, tirar endavant un model agrari de valorització de la petita escala, crear un atlas de terres, crear una borsa de treball, tirar endavant una cooperativa comarcial de productes i una altra d'eines d'ús agrari, o programes de formació continuada i seguiment.

De la mateixa manera, l'alcalde de Navàs ha remarcat el projecte de sobirania alimentària que s'està impulsant des del Bages, en què aquest ajuntament ha fomentat una fira de productes de proximitat, així com també la biomassa. En aquest sentit, ha explicat, s'està treballant per conscienciar sobre el "valor productiu de la Catalunya Central", amb un banc de llavors per conèixer millor l'entorn i "defugir dels productes imposats". 

"Volem fomentar la producció de temporada i també la producció ecològica", ha indicat Casals, dos aspectes que reverteixen en l'entorn més proper. Per això, en les escoles del municipi i els menjadors col·lectius de Navàs ja s'ha posat en marxa aquest tipus de compra de proximitat, com una política alimentària més justa i equilibrada. 

En la lectura final del manifest, la CUP ha demanat acabar amb les "polítiques erràtiques" del Govern de la Generalitat en matèria de pagesia i agricultura, i un "canvi de model agrari". "Cal que comencem a caminar cap a una política nacional agrària pròpia", han sentenciat. 
 

Roda de premsa de la CUP sobre les retallades en el sector primari Foto: Aida Morales

Arxivat a