El Berguedà confirma la seva aposta per l'economia social

L'ADBerguedà signa dos convenis amb CooperaBerguedà i Coop57 per impulsar cooperatives i millorar el Centre Coworking

Redacció
08 d'octubre del 2014
Actualitzat a la 13:57h
Presentació dels convenis amb l'ADBerguedà
Presentació dels convenis amb l'ADBerguedà | Aida Morales

Membres de l'espai Coworking i de l'Agència de Desenvolupament del Berguedà Foto: Aida Morales


“El Berguedà vol ser un referent per a l'economia social i solidària”. Ho ha afirmat el gerent de l'Agència de Desenvolupament del Berguedà (ADBerguedà), Eduard Barcons, a la roda de premsa de presentació de les noves instal·lacions del Centre Coworking CooperaBerguedà. I és que el camí de negoci cooperatiu, ha continuat, “és una filosofia” que, com a territori, el Berguedà ja va començar a recórrer fa anys.

Per això, aquest dimarts l'ADBerguedà ha firmat dos convenis de col·laboració amb CooperaBerguedà i Coop57-Serveis Financers, Ètics i Solidaris, per ampliar el Centre Coworking i traçar sinergies perquè projectes socials del Berguedà puguin beneficiar-se dels préstecs de la cooperativa de serveis financers. 

Segons ha indicat la presidenta de CooperaBerguedà, Marie Kapretz, el primer conveni possibilita ampliar l'espai de Coworking que es va crear fa dos anys, i on hi participen sis empreses d'economia social. Es tracta d'un local que s'autofinancia i autogestiona, i que funciona com un “accelerador d'idees” entre diferents empreses d'àmbits diversos. Per això, i gràcies a l'ampliació i al nou material, l'espai obre la porta a encabir quatre llocs més de feina, que es beneficiaran dels avantatges de cooperar. 

Per altra banda, l'Agència també ha acordat promoure nous projectes d'economia social i solidària a través de la cooperativa de serveis financers Coop57, que inclou més de 600 entitats socials i té més de 3.000 socis. Aquesta cooperativa recapta l'estalvi dels socis i ajuda a crear nous projectes a través de serveis financers allunyats de les grans entitats bancàries, ha explicat el coordinador adjunt de la cooperativa, Raimon Gassiot.

Barcons ha considerat que “s'ha d'anar tancant el cercle de l'economia social i solidària”. Per això, la tasca de l'ADBerguedà ha anat derivant cap a aquest concepte, que va molt més enllà del de les cooperatives. Per això, ha recordat, durant els darrers anys s'han impulsat diversos projectes d'economia social. 

Centre Coworking del Berguedà

El Centre Coworking del Berguedà són unes instal·lacions situades al carrer Francesc Macià 12 de Berga, que serveix de lloc de feina per a cinc entitats empresarials amb cabuda per a quatre projectes nous. Actualment, s'hi emplaça l'associació La Pallofa, Ramaders Associats, Imagistan, Tres Branques, Aran Moncusí Informàtica i, properament, la cooperativa d'exportació 4 barres, 4 regions. 

Segons ha precisat Kapretz, aquest espai permet abaratir costos, ja que els socis paguen uns 80 euros al mes i tenen tot un conjunt de serveis que resultarien impossibles d'incloure dins d'aquest preu: Internet, sala de reunions, una petita cuina o material bàsic. “És una dinàmica mundial”, ha indicat, que ja funciona a bona part del món i que suposa grans avantatges econòmics i de cooperació.