La Marxa Cicloturista de Berga «La Ruta Minera» s'amplia amb dos recorreguts

L'itinerari llarg inclou 156 quilòmetres, 3.800 metres de desnivell, mentre que el segon, 116 quilòmetres i 2.800 metres

Redacció
12 de desembre del 2016
Ruta Minera de Berga.
Ruta Minera de Berga. | Josep M. Montaner
La Marxa Cicloturista de Berga "La Ruta Minera", que organitza aquesta entitat, conjuntament amb l'Ajuntament de Berga i la Federació Catalana de Ciclisme incorporarà, aquest proper 2017, una novetat important. En comptes de realitzar el tradicional recorregut de 166 quilòmetres i sis ports de muntanya, passarà a tenir-ne 154, eliminant el bucle de Port del Comte. A més, incorpora, per primera vegada en la seva història, una marxa curta de 116 quilòmetres i 2.800 metres, molt més assequible, segons l'organització, però que "igualment satisfarà als ciclistes més exigents".

En el cas de la primera, es calcula que es pot realitzar amb menys de cinc hores, mentre que la curta, amb tres hores i mitja. No obstant això, l'hora de tancament de la cursa no serà fins entrada la tarda, cap a les 17.30 hores.  

El dia en què es realitzarà serà el 16 de juliol del 2017, amb sortida al Poliesportiu de Berga a les 7.30 del matí. Les inscripcions es podran formalitzar a partir del 15 de gener i fins el 16 de juliol. En aquesta edició, i amb l'ampliació de fins a dos recorreguts, s'han calculat places disponibles per a 500 persones per a la marxa curta i 500 per a la marxa llarga. 

Els ports de muntanya que recorrerà la cursa més llarga seran el Coll de la Batallola (1.197 metres), el Coll de Pradell (1.732 metres), el Coll de Josa (1.630 metres), el Coll de Port (1.669 metres) i el Coll de la Mina (1.217 metres). Pel que fa a la curta, que passarà per l'Alt de Maçaners (1.270 metres), també passarà pel Coll de Josa, el del Port i el de la Mina, per acabar a Berga. 

La marxa de La Ruta Minera discorre per alguns dels municipis que d’alguna manera van estar lligats a l'activitat minera, com Guardiola de Berguedà, Cercs, Fígols, Vallcebre i Saldes. L’exigència del recorregut proposat i l’esperit del ciclisme, com a esport que porta implícita la idea de sacrifici i duresa, permeten establir un paral·lelisme amb la duresa i el sacrifici del treball a la mina, segons els organitzadors. Així, des d’una vessant lúdica, esportiva i pel plaer d’aconseguir un repte personal, la Ruta Minera vol rendir un humil homenatge als homes i dones que van patir i lluitar per tirar endavant la seva vida en les mines de l’Alt Berguedà durant més de cent anys.