Tallers i concerts complementaran el primer aniversari de la Fia-faia com a Patrimoni de la Humanitat

Es demana als veïns que pengin les faies als balcons i que recullin les llavors

Redacció
11 de desembre del 2016
Fia-faia de Bagà.
Fia-faia de Bagà. | Juli Bover
Els municipis de Bagà i Sant Julià de Cerdanyola han organitzat tot un seguit d’actes per commemorar el primer aniversari de la Fia-faia com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat, segons la declaració de la Unesco. Uns preparatius que volen acostar-se a la festa de la manera més respectuosa possible, sense trencar la seva essència que, precisament, és el que l’ha mantingut com fins ara durant tants anys. 

Actualment, doncs, i malgrat l’èxit i l'increment de participants, la Fia-faia segueix sent un esdeveniment tradicional, molt nostrat i poc evolucionat, tant a Bagà com a Sant Julià de Cerdanyola. És, justament, en aquest sentit, que els dos consistoris han organitzat diverses activitats que van, durant aquest mes de desembre, molt vinculades a la tradició, ara ja, significativament reconeguda. 

El dissabte 17 de desembre a partir de les 11.00 del matí es podrà gaudir, segons ha informat l’Ajuntament de Bagà, d’un taller d’elaboració de fia-faies al Palau de Pinós, organitzat per Bagà Turisme i l’Associació Fia-faia. I a continuació, a les 22.00 hores al Casal de la Vila, es podrà viure un concert de Nadal a càrrec del duet Entrecordes, on s’estrenarà una nadala sobre la Fia-faia composta per Màrius Puig, dins de l’acte commemoratiu del primer aniversari de la festa com a Patrimoni de la Humanitat. El mateix concert es podrà tornar a escoltar el dia 18 a Sant Julià de Cerdanyola, a les 12.00 hores.

Ja el dia 24 de desembre, en plena celebració de la Fia-faia, es realitzarà el 14è concurs de fotografia, a part de les espectaculars baixades de faies, des del Clos de Cerdanyola o des del Siti de Bagà, a les 17.00 i 18.00 hores, respectivament. 

Enguany, a més, s’ha demanat a tots els veïns que pengin les faies als balcons uns dies abans de la celebració de la festa per recuperar aquest antic gest, i que, quan es confeccionin aquestes peculiars torxes, es recullin les llavors que cauen a terra, es dipositin en una bossa i es lliurin a l’Ajuntament de Bagà o el Centre del Parc Natural Cadí-Moixeró per fer-ne una plantació experimental que ajudi a compensar la manca d'herva.