Eduard Finestres: «La mostra d'aquest cap de setmana descobrirà vins únics, subversius i molt autèntics»

La mostra "Paisatge i Vi" maridarà varietats locals gairebé perdudes amb l'essència dels boscos catalans | Eduard Finestres assegura que aquest la mostra inclourà "vins de descoberta", molts dels quals no es poden trobar habitualment

09 de desembre del 2016
Actualitzat el 10 de desembre a les 12:22h
L'impulsor de la mostra Paisatge i Vi, Eduard Finestres
L'impulsor de la mostra Paisatge i Vi, Eduard Finestres | Aida Morales
L'essència de la terra i del paisatge són el motor de la gent que s'estima el seu entorn. Amb aquesta filosofia, i defugint de la por i de la temeritat, el Konvent de Cal Rosal maridarà la cultura vitivinícola amb el paisatge, amb l'objectiu de posar nom i cara als petits productors que, de manera passional, han decidit retornar als orígens de la cultura de la terra. La mostra "Paisatge i Vi" que es farà aquest cap de setmana, doncs, defensarà una manera de fer característica, gens homogènia i molt atrevida, en què el roure suplantarà el típic arbre de Nadal, i les varietats de raïm més nostrades tornaran a omplir les copes. El director de Konvent Cuina, Eduard Finestres, n'ha estat un dels impulsors. 

- Konvent ha demostrat que, més enllà de la cultura estricta, la gastronomia també té una vessant cultural molt important, sobretot vinculada al paisatge. Com i per què decideixen combinar aquests dos conceptes? 

- Ens basem en l'èxit d'una primera edició que es va fer fa dos anys, i que va ser la mostra dels olis. En aquesta ja hi va haver una primera suma de gastronomia i paisatge, en aquest cas, de gent anònima, famílies o petites cooperatives que recuperaven l'olivera local i treballaven varietats que havien quedat en desús. Això va ser com un primer pas molt important per entendre la gastronomia i el paisatge. Després d'aquesta experiència, que va ser molt positiva, vam decidir canviar les oliveres per la vinya. 

- Per què?

- Ens sentim molt atrets per la gent jove que viu en llocs poc urbans i que aposta per ser pagès al segle XXI. I no només ser pagès, sinó que ser-ho fent vi. No tots, però la gran majoria d'aquesta gent jove té una herència familiar amb la vinya. És a dir, a casa seva moltes vegades s'havia fet vi per vendre a grans marques, i fins que ells no van decidir fer el canvi de rumb amb petits cellers per vendre el seu prop vi, això no s'ha materialitzat. Són productors que fugen de la homogeneïtzació i decideixen no cultivar varietats de fora, que no identifiquen un territori i un paisatge. 

- De quines varietats està parlant?

- A la mostra destacaran varietats recuperades com la pansal, la sumoll o el mandó, així més propers, però també d'altres llocs, com el vi de malvasia, el xarel·lo o la carinyena. Són cellers de Gandesa, Corbera d'Ebre, el Massís de Bonastre, Baix Gaià, el Penedès, el Bages, les Gavarres o el Montblanc, entre d'altres. 

- Es tracta de varietats poc comunes?

- Són varietats que antigament es feien servir molt, perquè eren rústiques, productives i resistents al fred, però que s'havien anat perdent. 
 

L'impulsor de la mostra Paisatge i Vi, Eduard Finestres Foto: Aida Morales


- Per tant, com es podria definir el tipus de vins que es podran provar?

- Són vins de descoberta. Trobarem i coneixerem noves maneres de fer vi que s'havien perdut, com ara el brisat, que és fer vi blanc com si fos vi negre, o com fer escumosos de manera ancestral, és a dir, només amb una fermentació en comptes de dues. A més, hi haurà cellers que portaran noves tècniques, com la biodinàmica, i també presentaran vins ecològics, naturals i pràctiques poc habituals, com tenir cubs de fang enterrats a la vinya i fer fermentar els vins a dins d'aquests. Diguéssim que són cellers que moltes vegades abandonen l'ús de la fusta perquè volen donar, al vi, el gust que ha de tenir. 

- Què busca Konvent amb aquesta mostra i per què l'Associació Cultural s'ha fixat en aquests productors?

- El que ens atrau és el perfil dels elaboradors que són molt joves, amb petits cellers i que treballen amb varietats locals. Aquests són els trets comuns de tots, i també el que els fa més especials. Podríem dir que, aquí, la gent trobarà vins únics, vins subversius, molt autèntics i rústics. I una cosa important, és que també els podrà comprar, ja que no és fàcil perquè aquests només es troben en determinades botigues o restaurants, ja que se'n fan poques ampolles. Per tant, una oportunitat per adquirir-los i degustar-los. 

- Com s'articularà la mostra? 

- La mostra començarà a les 12.00 del migdia de dissabte i tancarà a les 20.00 del vespre, i també obrirà diumenge. A la sala hi haurà els estands dels cellers, i adquirint uns tiquets es podran fer degustacions acompanyades d'informació i història de cada vi. Tot això, a més, ho enriquirem amb activitats paral·leles que seran dos tastos i una presentació de llibre dissabte, i una altra presentació diumenge. A les 17.00 es farà un tast amb David Gomis, de Cal Siller, amb diferents tipus d'escumosos del món. I a les 18.00 hores, un altre tast amb Àlex de la Serna del Celler Gramona, en què es provaran vins blancs i escumosos de llarga criança. A les 19.00 presentarem el llibre de Josep Pelegrin "Vins del Pla de Bages", que ha sortit al mercat fa un mes, i també podrem provar alguns d'aquests vins amb ell, que ha estat nomenat millor sommelier de l'estat el 2016. Finalment, dissabte es podrà gaudir d'un concert de Carles Viarnès i Alba G. Corral. 
 

Mostra Paisatge i Vi al Konvent de Cal Rosal Foto: Aida Morales


- I diumenge?

- A part de la mostra, també hi haurà la presentació del llibre de Lluís Romero "Vins secrets de Catalunya", i un tast que conduirà ell mateix amb alguns d'aquests vins. I a partir de les 17.00 hores es presentarà el projecte Ratpenat del Celler Credo, i es podrà gaudir de la conferència de Marcel Lleonart Sitjar, sobre el paisatge vitinvinícola i la recuperació d'una varietat del Solsonès. 

- I tot això, combinat amb el paisatge. Quina és la filosofia en aquest sentit?

La floristeria i jardineria Curriu omplirà el Konvent amb arbres fruiters, faigs, alzines i roures, per transmetre els valors dels nostres arbres i paisatges més singulars. Ara que s'acosta el Nadal, la voluntat és que la gent es desvinculi dels típics arbres, que no són gens propis de la zona, i que aposti per la nostra vegetació, posant en valor els arbres del Berguedà i el nostre paisatge. Per tant, volem donar un nou discurs a l'arbre de Nadal. No cal que sigui una Pinea Excelsa, sinó que també pot ser un roure o un faig. 

- Amb quines sensacions volen que la gent marxi del Konvent?

- Volem que la gent descobreixi que hi ha projectes utòpics que són possibles. En el cas dels productors de vins, és gent jove, apassionada, que lluita per un projecte duríssim, com és el de ser pagès, i que ho fa per uns valors. Volem que la gent marxi fent amics, que coneguin les petites històries que, malgrat ser petites, també són importants perquè dibuixen el nostre paisatge. 

- Una filosofia d'essència Konvent?

- Sí, absolutament. Konvent i aquests productors són coetanis. Uns treballem per la cultura de l'art, i els altres per la cultural del vi. Tots fem cultura i tots construïm un paisatge.
Arxivat a