El Consell Comarcal del Berguedà alerta que s'està abonant el «turisme de les escombraries»

Francesc Xavier Francàs explica que hi ha diversos punts conflictius a la comarca | El Consell comparteix la preocupació de l'Ajuntament de Berga per l'augment de voluminosos al carrer

12 de desembre del 2016
Actualitzat a les 14:21h
Escombraries fora del contenidor.
Escombraries fora del contenidor. | NacióDigital / Cedida
El Consell Comarcal del Berguedà és conscient que a la comarca s'està produint un problema entorn de les escombraries. Primer, amb la reestructuració dels contenidors, sobre la qual, segons el conseller Francesc Xavier Francàs, "potser no es va saber explicar prou bé". I a continuació, ha dit, amb una actitud incívica que s'ha expandit pel que fa als objectes voluminosos al carrer, electrodomèstics i mobles sobretot, i a punts conflictius de deixalles a tota la comarca. 

"Amb això dels voluminosos, per exemple, s'han donat diversos casos, però diria que tot va en la mateixa línia de la gent que no vol col·laborar", ha explicat a NacióBerguedà. Per això, ha continuat, la gent deixa les bosses "on no toca", o no truca als ajuntaments perquè activin el servei de recollida de mobles o altres objectes de grans dimensions. Precisament, fa pocs dies el consistori berguedà ja va alertar en aquest sentit, posant de manifest el problema de l'augment de mobles i electrodomèstics al carrer, i recordant a la ciutadania que hi ha un servei de recollida a disposició. 

Enmig de tot això, ha continuat, alguns berguedans sembla que tinguin una "mena de sensació" sobre el fet que, com que es paga el rebut de les escombraries, aquestes es poden deixar allà on es vulgui. Un fet, per altra banda, que crea problemes de salubritat, a part d'un conflicte ciutadà ja que, a més, també hi ha molta gent "indignada", ha dit, per aquestes actituds. 

Ara, doncs, el debat de les escombraries és públic, i la sensació de civisme o incivisme s'accentua. "Sempre hi ha hagut casos bastant esporàdics, però ara som més sensibles a aquests, i surten a la llum", ha declarat Francàs que, així mateix, ha volgut calmar tensions i deixar clar que "tant, tant com es vol donar a entendre, no és", el problema.

Sigui com sigui, però, la gent del territori té una responsabilitat amb l'entorn que, si no s'entoma, pot acabar derivant amb el que ja es pot anomenar el "turisme de les escombraries", ha afirmat. Un d'aquests casos ja s'ha produït a la carretera que va cap a Prats de Lluçanès, concretament a Sant Cristòfol, on, malgrat haver-hi punts de recollida de brossa, la gent s'ha acostumat a deixar-la tirada als vorals o a terraplens. "És com una cadena, ja que els que passen per allà pensen que, com que tothom les deixa fora, no cal deixar-les a dintre". 

Bona part de la gent que s'està acostumant a això, ha especificat Francàs, són persones que venen de pas, que fan turisme rural o que passen el cap de setmana als càmpings. En aquest sentit, doncs, encara queda molta feina per fer, ha considerat, sobretot amb l'ajuda de la ciutadania del Berguedà, tot i que s'hi està treballant intensament.
 
Arxivat a