Toni Roixes: «Pinto per no morir-me»

L'artista manresà inaugura el 15 de desembre una exposició a la Catalunya Central | Es tracta d'un repàs a vint anys de carrera influïda pel surrealisme, l'expressionisme i el moviment naïf

14 de desembre del 2016
Actualitzat a les 12:44h
L'artista manresà, Toni Roixes, al bosc de les creus de Marc Sellarès
L'artista manresà, Toni Roixes, al bosc de les creus de Marc Sellarès | Arxiu particular
"Aquesta exposició, per sobre de tot, és una alegria per a mi ja que porto vint anys expressant-me a través de colors, textures i formes; una constant lluita gens fàcil amb mi mateix". Amb aquestes paraules, l'artista manresà Toni Roixes defineix, en clau de síntesi, l'exposició que inaugurarà el 15 de desembre i que es podrà visitar fins el 15 de febrer a l'Espai Rubiralta de Manresa, després de passar, també fa mesos, pel Berguedà, concretament, per l'Associació Cultural Konvent. Es tracta d'una retrospectiva de dues dècades de pintura que, inicialment, va estar influïda pel surrealisme de Salvador Dalí i altres pintors catalans com Joan Miró o Antoni Tàpies, i que més endavant va quedar marcada per l'expressionisme i pel moviment naïf. 

Roixes, artista manresà que actualment resideix al Mèxic, està present en l'imaginari col·lectiu de la Catalunya Central per haver elaborat el cartell de la Fira Mediterrània de 2014. Però la seva és una trajectòria dilatada, marcada a mitjans dels anys noranta amb el pas per Nova York, on va fer una de les seves primeres exposicions. Concretament, a la Gershwing Gallery. Allà és on va ampliar les seves influències. "Vaig descobrir en primera persona obres de gent com Andy Warhol o Jean Michel Basquiat, que van canviar la meva manera de voler interpretar els meus pensaments; em va tocar el Pop i l'expressionisme abstracte", assenyala Roixes a Manresa.info.

"Jo pinto per no morir-me i ho faig a través d'unes teles que, un cop ja no hi sigui en cos, espero que expliquin a noves generacions un punt de vista propi dels nostres temps". Aquest és l'esperit, profund, amb què Roixes ha afrontat la seva carrera i amb el qual vol aproximar-se, mitjançant l'exposició, al públic de la ciutat i del país que el va veure créixer i formar-se inicialment abans d'anar-se'n als Estats Units, a Mèxic i, darrerament, al Japó. Al país asiàtic és on s'hi ha passat els darrers mesos i on ha elaborat bona part del material que presentarà a partir de mitjans de desembre i durant dos mesos a la capital del Bages. No obstant això, també presentarà obres diferents, com el robot que va elaborar en la seva estada al Berguedà.

L'obra japonesa de Toni Roixes té un "punt humorístic important" i també un component de "crítica social". Aquests trets s'observen de forma immediata quan s'aborda algun dels seus quadres i, tal com ell mateix indica, s'explica en part pel fet d'haver-se envoltat de Manga i Anime durant el darrer mig any, i pel fet d'haver vist gent practicant el Cosplay. Tot plegat ha deixat petjada en una obra que complementa les peces que, des de fa anys, el públic català ha pogut trobar a Barcelona, al mateix espai Rubiralta de Manresa o en punts propers com el Konvent de Cal Rosal, al Berguedà.
 

Una de les pintures de Toni Roixes que s'exposaran a l'Espai Rubiralta. Foto: Toni Roixes