Els principals ajuntaments del Berguedà «desobeeixen» i no fan festa per la Constitució

Berga, Gironella, Puig-reig i Avià obriran parcialment les portes dels consistoris | Els funcionaris no aniran a treballar, per protegir-los davant de qualsevol litigi judicial

06 de desembre del 2016
Actualitzat a la 13:38h
Estelada a l'Ajuntament de Berga
Estelada a l'Ajuntament de Berga | Aida Morales.
Els principals ajuntaments de la comarca del Berguedà faran cas omís a la festivitat de la Constitució, obrint les portes de manera parcial i, sobretot, simbòlica. Aquest és el cas del de Berga, sota el govern de la CUP, que ja va avisar que faria el mateix que ja va fer el passat 12 d'Octubre, durant el Dia de la Hispanitat. 

No obstant això, aquest dimarts també han obert altres consistoris, com el de Gironella (CDC), el de Puig-reig (ERC), el d'Avià (Som Avià-ERC), el de la Pobla de Lillet (CDC) o el de Guardiola de Berguedà (CDC), entre d'altres. El funcionament dels ajuntaments, però, no és l'habitual. En tots els casos, segons han explicat a NacióBerguedà, només treballaran regidors o responsables polítics. 

Així s'ha decidit per no comprometre els funcionaris, han explicat, a qui volen protegir davant de qualsevol eventual litigi judicial. L'Associació de Municipis per la Independència (AMI) calcula que hi haurà 300 ajuntaments amb activitat pràcticament ordinària. El principal motiu de l'obertura és posar de relleu la tasca que alcaldes i regidors porten a terme els 365 dies de l'any i per denunciar la judicialització de la política que està duent a terme el govern espanyol.

En alguns casos com el de Gironella, el consistori estarà obert de 9.00 a 13.00 hores, han explicat a aquest diari, mentre que el de Puig-reig, per altra banda, aprofita per realitzar una jornada de portes obertes de les 9.00 a les 13.00 i de les 16.00 a les 18.00 hores. En aquesta es faran tallers per a emprenedors, es convidarà els veïns a fer propostes als regidors, i es mantindrà oberta la possibilitat de realitzar gestions, a excepció dels registres. En el cas de Guardiola de Berguedà i la Pobla de Lillet, per altra banda, l'alcalde i altres regidors realitzaran tasques de despatx, segons han explicat. 

D'aquesta manera, els ajuntaments governats per formacions sobiranistes mostraran la seva disconformitat amb una Constitució que consideren "obsoleta", reivindicant el camí ja encetat cap a la República catalana.