Noves troballes arqueològiques al Castell de Berga, després de netejar les estructures modernes

Els arqueòlegs troben restes de l'antiga església | Xavier Campillo afirma que les previsions són bones i espera realitzar descobertes importants en les properes excavacions

Redacció
02 de desembre del 2016
Actualitzat a les 18:31h
Vista general de l'excavació
Vista general de l'excavació | AjBerga.
La campanya de treballs arqueològics que s'ha realitzat al Castell de Sant Ferran de Berga ha finalitzat amb diverses actuacions destinades a retirar les estructures modernes, relacionades amb l'antic hotel dels anys quaranta, que hi havia en aquest mateix emplaçament. D'aquesta manera, el grup de treball del camp d'arqueologia dóna continuïtat a unes excavacions que ja van fer molta feina durant l'estiu, amb l'objectiu de treure a la llum l'autenticitat i el valor d'aquest edifici patrimonial de la ciutat. 

Durant els darrers dies, diverses excavadores han treballat sobre el terreny per tal d'iniciar els treballs de retirada del vas de l’antiga piscina de l’hotel, que impedeix continuar amb la prospecció arqueològica que permetrà descobrir les veritables restes del castell. De moment, ha informat l'Ajuntament de Berga, ja es pot visualitzar una part del paviment que data de la primera Guerra Carlina, situat a tocar d’un dels marges de la piscina i també s’ha delimitat una superfície de terreny en què, tal com explica l’arqueòleg que ha dut a terme els treballs, Pere Cascante, “es creu que comença a aparèixer el paviment de l’església”.

Per la seva part, el president de l'Agrupació d'Amics del Castell de Berga, Xavier Campillo, ha assegurat que les perspectives són "bones", tot i que es desconeix el que es conserva exactament de l'estructura original de l'església. En aquest sentit, afirma que la rasa excavada des del polvorí a preveure que les estructures són "força profundes", elq ue singifica que es podrien arribar a trobar restes medievals, romanes, ibèriques o d'altres èpoques, en funció de la fondària i dels sediments. 

L’associació té previst reprendre les excavacions durant el proper mes de març, amb l’ajuda d’un grup de voluntaris de l’institut Guillem de Berguedà. Posteriorment, els impulsors del projecte es plantejaran la necessitat de tornar a fer treballs amb maquinària que els permeti seguir retirant les estructures modernes que hi ha a la zona. En aquest sentit, Campillo, ha indicat que la piscina va ser construïda dins del perímetre que ocupava l’antiga església i que creuen que el jaciment que hi ha sota de la part menys profunda d'aquesta podria amagar descobertes interessants. 
Arxivat a