L'Àliga, les Guites i els Gegants Vells seran els primers en digitalitzar-se

L'any que ve se celebrarà el 125è aniversari dels Nans Nous

per Redacció, 7 d'octubre de 2014 a les 11:14 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 7 d'octubre de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Salt de Guites a la Patum Foto: JM Montaner


El Patronat de la Patum ha acordat a la reunió que es va fer aquest divendres començar a digitalitzar en 3D l'Àliga, els caps de les Guites, i els caps i les mans dels Gegants Vells. El procés començarà a partir de l'1 de novembre, amb el pressupost de 7.144 euros que el Departament de Cultura de la Generalitat va concedir per tal d'ajudar a mantenir i modernitzar la festa.


A la reunió, la restauradora de la comparseria de la Patum, Gemma Rodríguez, també va exposar els danys provocats a les comparses per les pluges d'enguany. Rodríguez va lliurar una memòria de l'estat de conservació i de les actuacions que caldria dur a terme abans de la propera Patum. A més, va informar del procés d'elaboració d'impermeables per a les comparses que no en tenen, o bé d'aquells que no són prou adequats per garantir-ne la seva conservació. 

Exposició a Donòstia


El Patronat també va decidir denegar la petició del Museu de San Telmo de Donòstia d'exposar la Guita Grossa i l'Àliga a l'obra 'Efigies en movimiento. Imágenes, marionetas y otras figuras móviles en la ceremonia, el teatro y el espectáculo en la Península Ibérica'. El principal motiu, han informat, és la coincidència d'aquesta exposició amb la celebració de la Patum. 

No obstant això, se'ls ha proposat cedir alguna peça històrica actualment en desús, o bé una rèplica dels caps de les Guites. 

Per altra banda, es va informar de la possibilitat que el 'País Gegant', el Congrés Nacional de Gegants i Imatgeria Festiva de Catalunya tingui lloc a Berga el cap de setmana del 29 i 30 de novembre. Això s'incorporaria dins dels actes del novè aniversari del reconeixement de la Patum com a Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO.

125è aniversari dels Nans Nous

Aquest any vinent, a més, serà el 125è aniversari dels Nans Nous. Per això, s'han començat a programar actes extraordinaris com una fotografia conjunta de tots els balladors i exballadors, un dinar de germanor, una samarreta commemorativa i la realització d'una pàgina web exclusiva de la comparsa. 

 

Participació