L'herba de la Fia-faia va desapareixent a causa del canvi d'hàbitat del Berguedà

El creixement dels boscos en detriment de les pastures, i la recollida de l'herba quan encara està verda són factors que juguen a la contra

24 de desembre del 2016
Actualitzat a les 11:03h
Dues fia-faies cremant.
Dues fia-faies cremant. | Aida Morales
La planta amb què es construeixen les faies de la Fia-faia a Sant Julià de Cerdanyola i a Bagà, la Chephalaria leucanta, encara prolifera a la comarca, tot i que cada vegada està menys concentrada en punts concrets. Si bé abans es podia anar a recollir amb tranquil·litat pels termes municipals d'aquests dos pobles, ara cada vegada s'ha d'anar engrandint el radi de cerca, ja que el creixement del bosc, en detriment de les pastures, està agafant cada vegada més terreny. 

Això, sumat a que persisteix la seva recol·lecció quan encara està verda, fa que durant els darrers temps la planta s'hagi vist afectada, sense poder culminar els seus tempos ideals de reproducció, que finalitzarien a partir de Sant Martí, amb la caiguda de les flors. 

Per aquest motiu, segons l'alcalde de Sant Julià de Cerdanyola, Agustí Elías, "la principal problemàtica de la Fia-faia serà que desaparegui el seu hàbitat". A aquesta planta li agraden les terres àrides i les pastures al sol, ha explicat, i poques vegades se la trobarà al mig del bosc, sinó més aviat, darrerament, al voral de les carreteres i marges. 

Pel que fa a les faies verdes, l'altre gran problema, cada vegada hi ha més consciència que l'herba no es pot collir així, tot i que molta gent, per previsió o per facilitar la cerca, encara la cull sota aquestes circumstàncies. A Bagà, per exemple, dins de l'Associació de la Fia-faia hi ha un acord que indica que les persones que vulguin participar en la baixada, no les poden portar verdes, i de fet, aquestes són fàcils de localitzar, ja que les collides verdes fan fum, mentre que les altres, foc.