La ratafia i la xocolata sumen sabors i caliu sota el fred del Mercat de Tardor de Berga

Un total de 17 parades de xocolata i cinc de ratafia descobreixen noves maneres de presentar el producte | L'Ajuntament de Berga ha volgut fer créixer una fira atractiva i diferent

26 de novembre del 2016
Actualitzat a les 18:16h
Una parada de xocolata a la Fira de Berga.
Una parada de xocolata a la Fira de Berga. | Aida Morales
La xocolata i la ratafia han ajudat, aquest dissabte, a superar el fred d'una manera una mica més confortable. En el marc del Mercat de Tardor, Berga ha organitzat la seva primera Fira de la Ratafia i la Xocolata, un mercat específic amb aquests dos productes, que ha exposat varietats, curiositats i barreges, de la mà de 17 productors de xocolata i cinc parades de ratafia. 

D'aquesta manera, el tradicional Mercat de Tardor de Berga ha donat un tomb, especialitzant-se i desmarcant-se de les fires tradicionals, i buscant un valor afegit i d'atracció per a les persones que s'hi han volgut acostar. Al carrer del Roser, les parades de ratafia i les de xocolata s'allargaven a dreta i esquerra de la plaça dels Països Catalans, on s'han realitzat activitats infantils i didàctiques durant el matí. Allà mateix, a més, el Casal Panxo iniciava el Concurs de Ratafies, amb 41 tipus d'aquesta beguda tradicional catalana que optaven a ser la millor. 

La degustació ha estat el principal atractiu de la fira, en què els paradistes han anat interactuant amb el públic i, al seu torn, explicant el valor afegit i les varietat. Segons ha explicat l'Ajuntament de Berga NacióBerguedà, molts d'ells eren els mateixos productors de la beguda o de la xocolata, ja que el que s'ha buscat és la màxima interacció entre productor i consumidor, sense haver de passar per intermediaris. 
 

Una de les parades de ratafia a la Fira de la Ratafia i la Xocolata Foto: Aida Morales


Això ha permès que cada producte concret tingués una història, com és el cas de Casa Dalmases, que oferia diversos tipus de xocolata feta per una fundació que treballa amb discapacitats i persones en exclusió social. En aquesta línia, però, també es podien trobar xocolates sense gluten ni lactosa a Maurici Clot, o la parada Gumi Anoles, amb més productes aptes per a celíacs, on hi havia gominoles de xocolata i ratafia, cacau i menta, cacau i plàtan o cacau i llimona, entre d'altres. 

Les potencialitats de la xocolata, però, encara poden anar més enllà. Els berguedans Sherbet, per exemple, han donat a conèixer productes de xocolata i tòfona, xocolata i alfàbrega, i xocolata i espècies. I pel que fa a les ratafies, se n'han pogut degustar de diferents tipus i procedències. Els productors han vingut, tal com ha explicat l'Ajuntament, de la Garrotxa, del Vallès Occidental i Oriental, del Bages, de Lleida i del Berguedà, entre d'altres. 

Formació i tastos

Durant el dia també s'ha pogut gaudir dels xocojocs, diferents tastos de xocolata i cacau, una xerrada sobre el comerç just, una degustació culinària de xocolata, cérvol i ratafia, i un recital de poesia que ha combinat els versos amb els diferents tipus de xocolata. 

Amb aquesta nova versió de la fira, l'àrea de Promoció Econòmica pretén incentivar l'ús de la xocolata com a producte artesà en totes les seves varietats. De manera paral·lela, el Casal Panxo realitza el tradicional concurs de ratafia i altres activitats relacionades amb aquesta beguda.

GALERIA DE FOTOS de la Fira de la Xocolata i la Ratafia de Berga

 

Fira de la Ratafia i la Xocolata de Berga Foto: Aida Morales

Arxivat a