Més de 640 nens i nenes del Berguedà treballen els valors de l'esport dins del projecte Barçakids

Un total de 14 escoles de la comarca participen en les activitats de la Fundació del FC Barcelona, per fomentar l'esforç, la humilitat, el treball en equip, l'ambició i el respecte

25 de novembre del 2016
Actualitzat a les 16:38h
Alumnes de l'escola Alfred Mata de Puig-reig
Alumnes de l'escola Alfred Mata de Puig-reig | Aida Morales
En l'esport, i més encara en l'àmbit infantil i de l'educació, els valors han de ser qualitats indestriables. Sovint, els nens i nenes relacionen l'activitat esportiva amb la competició, uns conceptes que a vegades van de la mà, tot i que no sempre, ja que l'objectiu de l'esport, segons el projecte Barçakids, hauria d'anar molt més relacionat amb el correcte creixement personal, que amb la competitivitat. 

Aquesta és la filosofia que, des de la Fundació del FC Barcelona, s'ha intentat transmetre a més de 640 nens i nenes de 14 escoles de tot el Berguedà. Un punt de vista valorat i compartit pel Consell Comarcal del Berguedà que, després de l'experiència, també han considerat molt positiu les escoles. 

Durant tres setmanes, dos educadors del projecte han realitzat activitats amb diferents grups de diversos centres educatius. En aquestes, s'ha treballat a través de vídeos i endevinalles, endinsant-los en el món d'Internet i de les aplicacions, però també en el dels jocs més habituals. Cada escola havia de triar si escollia entre futbol, handbol, hoquei, atletisme o futbol flak, i una vegada triat l'esport, es treballava un dels cinc valors que es consideren més importants. 

En aquest punt, doncs, els nens i nenes han treballat l'esforç, la humilitat, el treball en equip, l'ambició i el respecte, centrant-se en un, més en concret, i realitzant activitats al seu voltant. El projecte Barçakids s'ha realitzat en desenes d'escoles d'arreu dels Països Catalans, ha explicat l'educadora Àngels Sorinas, amb una valoració molt positiva, i treball específic per a cada franja d'edat. 
 

La formadora del projecte, Àngels Sorinas Foto: Aida Morales


"Els  nens es pensen que venim a guanyar partits o marcar gols, però aquí venim a guanyar valors", ha destacat Sorinas. Una afirmació que la directora de l'Escola Vedruna, Carme Freixa, i el professor d'Educació Física de l'Escola de Santa Eulàlia, Cristian Garcia, han compartit. De fet, Garcia ha indicat que el projecte ha estat "molt positiu" per a tots els alumnes, ja que molts alumnes s'han adonat que els valors estan "implícits" en la seva activitat del dia a dia. 

Freixa, per altra banda, ha donat les gràcies a la Fundació FC Barcelona per la col·laboració i el respecte per a les instal·lacions, ja que totes les escoles han passat pel pavelló del centre berguedà, i ha assegurat que el balanç és totalment satisfactori: "És molt necessari que hi siguin, els valors, i molt difícil". 
 

Responsables del projecte Barçakids, d'alguns dels centres participants i del Consell Comarcal Foto: Aida Morales


Valors a promoure

El projecte ha estat recolzat pel Consell Comarcal del Berguedà, que des de les àrees d'educació i esports han assegurat que, quan el van conèixer, van veure que s'esqueia perfectament a la filosofia que volien promoure. 

"Quan van presentar la proposta, de seguida vem veure que encaixava perfectament des d'una vessant pedagògica i educativa", ha explicat el conseller d'Educació, Llorenç Altozano. Així mateix, el conseller d'Esports, Abel García, ha assegurat que el projecte segueix "el full de ruta" del Consell i que, per això, s'ha pogut treballar conjuntament. 

En aquest punt, l'ens comarcal ha col·laborat en la gestió de les instal·lacions, situades a l'Escola Vedruna de Berga, i amb el transport de tots els alumnes de la comarca que hi han pogut participar.
 

Un dels grups que ha participat en el projecte Barçakids aquest divendres. Foto: Aida Morales

 

Un dels grups que ha participat en el projecte Barçakids aquest divendres. Foto: Aida Morales