La Diputació aprova la moció de suport a Venturós presentada per CDC i ERC, i rebutja la de la CUP

L'òrgan supracomarcal demana l'arxivament de la causa oberta contra l'alcaldessa de Berga, però no valora l'actuació dels Mossos d'Esquadra | El Ple de la Diputació desestima penjar una bandera estelada fins el dia de la independència

24 de novembre del 2016
Actualitzat el 25 de novembre a la 13:56h

Montse Venturós i Benet Salellas en sortir del jutjat Foto: Adrià Costa


La Diputació de Barcelona ha aprovat aquest dijous al migdia una moció de suport a l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, que el passat 4 de novembre va ser detinguda, després de negar-se a declarar per no treure l'estelada del balcó de l'Ajuntament de Berga en dos comicis electorals. En aquest cas, l'òrgan supracomarcal ha debatut dues mocions gairebé idèntiques. La primera, presentada per la CUP, ha estat rebutjada amb les abstencions d'Entesa i ERC, mentre que la segona, liderada per ERC i CiU, ha estat aprovada amb el suport d'Entesa, l'abstenció de la CUP i el vot contrari del PP, PSC i C's. 

La diferència entre les dues mocions era que, en la primera, la CUP exigia al Departament d'Interior que realitzés un reglament d'actuació perquè els Mossos d'Esquadra "no actuessin com si fossin la Guàrdia Civil". A més, també es demanava que la Diputació optés per penjar l'estelada fins el dia de la independència, igual que ho va aprovar l'Ajuntament de Berga en el seu moment. Per a la resta de punts, aquesta vegada compartits per ERC, CDC i Entesa, es demanava l'arxivament de la causa contra Venturós, es rebutjava la "persecució política" contra l'independentisme català, i es donava ple suport a Venturós. 

En aquest aspecte, la CUP ha lamentat que cap dels dos partits que ha fet la contraproposta s'hagi posat en contacte per presentar una moció unitària, amb esmenes pactades, i ha afirmat, a través de la seva portaveu, Maria Rovira, que per a ells és "important" remarcar l'actuació que van tenir els Mossos d'Esquadra en aquesta detenció. A més, ha recordat que Venturós només complia el mandat popular, en el fet de negar-se a treure l'estelada del balcó de l'Ajuntament, ja que havia estat una decisió presa en Ple municipal, i també ha lamentat que l'alcaldessa fos detinguda de matinada i a casa seva, recordant tics passats. 

Per la seva part, ERC i CDC han defensat el seu punt de vista respecte dels dos punts més polèmics, considerant que s'havia de realitzar una moció "de consens", i indicant que, sobre l'actuació de la policia catalana, no seria correcte que aquesta estigués subjecte a un ordenament polític i no jurídic. Així, doncs, han considerat que els Mossos han de seguir actuant, quan convingui, com a policia judicial que són i, com a funcionaris, han de respectar l'ordre jurídic vigent mentre no n'hi hagi un altre. 

De la mateixa manera, Entesa ha afirmat que el suport a Venturós és un qüestió de democràcia i sobirania nacional i, pel que fa a l'estelada dins de la Diputació, han indicat que no té per què ser una qüestió només d'independentistes. 

Pel que fa al PP, ha lamentat la moció dels "radicals", i ha criticat la voluntat d'alguns de fer-se passar per "herois o falsos herois". A més, el Partit Popular ha assegurat que la moció fa unes afirmacions "que no corresponen a la realitat", i ha recordat que l'alcaldessa de Berga va ser detinguda per no declarar, i no per no treure l'estelada. Una última indicació compartida pel grup de Ciutadans, que ha destacat que hi ha d'haver igualtat davant de la llei, i pel PSC, que ha han declarat que "judicialitzar la política no és la solució", i que per garantir la democràcia, cal complir les lleis. 



Arxivat a