​La revista Cadí-Pedraforca celebra els seus 10 anys amb la mirada posada en el futur

L'acte de celebració ha congregat a Bellver de Cerdanya desenes de persones entre polítics, col·laboradors i lectors de la publicació | Carles Pont deixa la direcció de la revista que assumirà el periodista pirinenc Guillem Lluch

Jordi Pardinilla
24 de novembre del 2016
Actualitzat a les 12:15h
Fotografia de família dels responsables de l'editorial i de la publicació
Fotografia de família dels responsables de l'editorial i de la publicació | Jordi Pardinilla
La revista Cadí-Pedraforca va celebrar aquest darrer cap de setmana els seus 10 anys amb la mirada posada en el futur. Va ser al centre d'interpretació del Parc Natural del Cadí Moixeró a Talló, a Bellver de Cerdanya, on es va presentar el número 21 de la publicació i es va fer la celebració del desè aniversari. L'acte va congregar desenes de persones entre polítics locals i comarcals, col·laboradors i lectors de la publicació i en el qual hi van intervenir el director de l'Editorial Gavarres, Àngel Madrià, el director de la revista Carles Pont, autoritats locals, diferents col·laboradors i l'exalcalde de Girona i exconseller de la Generalitat de Catalunya, Joaquim Nadal, convidat especialment per l'ocasió.

La revista Cadí-Pedraforca s'ha convertit en un mitjà referent i una eina útil per conèixer a fons la història del territori que abraça la publicació com són les comarques del Berguedà, la Cerdanya i l'Alt Urgell. El projecte arrenca l'any 2006. És una publicació semestral que surt els mesos de maig i de novembre i el tiratge és de 2000 exemplars. Compta amb un centenar de col·laboradors. Durant aquests 10 anys, les pàgines de la revista han recollit entrevistes a més de 100 personatges, entre les persones anònimes o les més significades. En total, com va destacar Madrià, "més de 2.300 pàgines impreses". I ha desenvolupat temàtiques que han anat des de la caça, el contraban, els maquis, l'aigua, el franquisme i la repressió o les nevades, entre molts altres. El número 21 parla dels "pobles buits".

Més que una revista

En els parlaments d'autoritats, responsables editorials i col·laboradors es va destacar especialment la labor de la revista i el lligam que ha exercit entre les tres comarques. En general, tothom va coindicir en el fet que Cadí-Pedraforca és més que una revista; és un llibre i una eina de consulta d'ara i per generacions futures quan vulguin saber i conèixer com era el territori i la vida que s'hi feia en aquests últims anys. Es va posar de relleu la complexitat del projecte però, com va recordar l'alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira, "aquesta ha estat una història d'èxit".
 

Acte de celebració de l'aniversari de la revista Cadí-Pedraforca Foto: Jordi Pardinilla


Madrià, durant el seu parlament, va voler remarcar que la revista ha donat veu a molta gent anònima del territori. També es va mostrar dolgut amb determinades administracions i institucions comarcals que no han donat mai ajuts a la publicació o s'han desvinculat recentment de les subvencions que havia facilitat a la publicació. En aquesta línia, també va criticar que les grans empreses no donin suport a projectes editorials d'aquestes dimensions. "Nosaltres continuarem treballant. Som tossuts i creiem en aquest projecte. Mentre els lectors continuïn comprant la revista, ens hi esforçarem", va dir Madrià.

Relleu en la direcció

El fins ara director de la revista, el bellverenc Carles Pont deixa la direcció de la revista i serà rellevat pel periodista pirinenc Guillem Lluch. Pont va tenir paraules d'agraïment pels col·laboradors, pels mecenes i per a tots els que els han donat suport en aquesta etapa. Per a Pont, la revista explica com és el territori "a la menuda, fent un periodisme artesanal". "Hem recollit la manera de pensar i d'entendre aquestes tres comarques i hem recollit el llegat de la seva gent que malauradament ens van deixant. Aquesta revista tindrà molt valor per nosaltres però, sobretot, per les noves generacions", ha dit Pont a aquest mitjà. En aquest relleu al capdavant de la direcció de la revista, Pont va voler manifestar que estava molt satisfet de la feina feta. "M'ha agradat molt. I ha estat molt gratificant, especialment quan la gent del carrer ens reconeixia la gran feina que hem estat fent", va concloure.

El substituirà Guillem Lluch, periodista arrelat a l'Alt Urgell i a la Cerdanya i que ha exercit professionalment en diferents mitjans de comunicació. Cap d'informatius a Cadena Pirenaica de Ràdio i Televisió, ha treballat en diferents mitjans com l'Agència de Notícies Andorrana, Pirineus TV i a Catalunya Ràdio com a corresponsal, entre altres mitjans i responsabilitats.