La veu de l'unionisme empresarial carrega contra la «impunitat» de la desobediència a Berga

Empresaris de Catalunya afirma que la imatge dels catalans com a gent de seny "s'està dilapidant" i que els polítics "separatistes" estan fent un "ridícul espantós" | Josep Bou denuncia la sobredimenssió de TV3 i Catalunya Ràdio, en un acte que esdevé un míting

22 de novembre del 2016
Actualitzat el 23 de novembre a la 13:06h
Acte a Berga d'Empresaris de Catalunya
Acte a Berga d'Empresaris de Catalunya | Aida Morales
"No hi pot haver cap territori de Catalunya on hi hagi zones d'impunitat". Amb aquesta frase ha començat, a Berga, la demostració de força que la patronal unionista Empresaris de Catalunya ha volgut fer en una ciutat marcada, durant els darrers dies, per una clara connotació de desobediència. Fa un parell de setmanes, la seva alcaldessa, Montse Venturós, militant de la CUP, va  ser detinguda per negar-se a declarar, després de no haver volgut treure l'estelada del balcó de l'Ajuntament en els darrers comicis.

Ha estat en un acte per a convençuts, que ha comptat amb la participació d'una quarantena de persones, la majoria vinguts de fora de la comarca, de discurs contundent i clar. "La imatge de Catalunya i el prestigi dels catalans com a gent de seny s'està dilapidant", ha declarat el president de l'entitat, Josep Bou, en el que ha resultat tenir aromes de míting. En aquest sentit, i en un clima còmode i d'assentiment, ha assegurat que s'està fent un "ridícul espantós" a Catalunya, amb greuges importants per a moltes empreses catalanes.

De fet, els termes i dades econòmiques aportats per la Generalitat, com ara el dèficit fiscal, s'han intentat desmuntar, però el discurs de l'acte ha estat més dur a mesura que avançava. En aquest sentit, el "nosaltres" s'ha fet notori en un discurs clar de confrontació, i el castellà i el català s'han alternat, tot remarcant que, es vulgui o no, tothom viu en una "gran nació". 

El president de l'entitat ha preferit utilitzar el mot "separatista" per referir-se als independentistes. Una paraula "massa maca" per desprestigiar-la, ha afirmat, ja que "qui no vol ser independent" com a persona, s'ha acabat preguntant. No obstant això, per a ell, el problema és el "sectarisme", les ideologies defensades per determinats polítics que "promouen la desobediència des del Govern de la Generalitat i els ajuntaments".
 

El responsable de comunicació d'Empresaris de Catalunya presentant el vicepresident i president de l'enitat, Carles Ribadulla i Josep Bou Foto: Aida Morales


Durant l'acte, ni independentistes ni unionistes han estat salvats. Exceptuant determinats partits polítics, ja sigui per simpatia o per omissió, Bou ha anat repassant algunes de les formacions catalanes. Des de la ironia, ha recordat una CiU "autodestruïda", una CDC "a liquidació", una Unió "liquidada" i un PSC que, segons ha bromejat, "està a la UCI". 

I tot això, ha continuat, amb determinats polítics i càrrecs públics "posats a dit", amb sous "grossos" i voluntat d'anar cap a "l'anarquia". El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha dit, és el "president de la Comunitat Autònoma que cobra més", així com Carme Forcadell, com a presidenta d'una cambra. "Per no parlar dels treballadors de TV3", ha continuat, o "una determinada periodista de Catalunya Ràdio" que, tal com ha denunciat, "cobra 280.000 euros l'any perquè lluita i treballa pel nacionalisme". 

Suport del PP, escridassades al carrer i el Barça

L'acte d'Empresaris de Catalunya ha comptat amb diversos suports. Entre els participants hi havia l'empresari unionista i expresident de Societat Civil Catalana, Josep Ramon Bosch, i el president del Partit Popular català de la comarca, Joan Antoni López Noguera. No obstant això, també s'han pogut viure moments de rebuig. Abans de començar, tres persones encaputxades han escridassat els participants a les portes de l'Hotel Berga Park, tot i que l'episodi ha quedat aquí. 
 

Empresaris i polítics a l'acte de Berga, entre els quals Josep Ramon Bosch i Joan Antoni López Noguera Foto: Aida Morales


La patronal unionista també ha volgut deixar molt clar el concepte d'unitat de mercat. Ha estat durant el discurs del vicepresident de l'entitat, Carles Ribadulla, que, per posar un exemple, ha fet una curiosa comparació amb el FC Barcelona. "Els independentistes de la secció culer no volen acceptar que el millor amic del Messi és el Cristiano Ronaldo", ha afirmat. 

I és que, tal com ha dit, competir a la Lliga espanyola és el que interessa a aquest jugador, un fet que fa créixer el futbol espanyol i, per tant, que fa que també tingui èxit empresarial a fora: "El Messi està aquí perquè juga a la Lliga espanyola".

A partir d'aquest acte a Berga, la voluntat de l'entitat és anar realitzant xerrades i col·loquis a bona part de les capitals de comarca. Amb això, aquesta patronal vol revifar, convertir-se en portaveu del discurs i aconseguir el major nombre de suports possibles en pro de "l'estabilitat" i el "seny".
 

Acte d'Empresaris de Catalunya a Berga. Foto: Aida Morales

Arxivat a