Els anarquistes de Berga continuen la campanya de canvi de nom de carrers amb dues noves plaques

Els membres de l'Ateneu Columna Terra i Llibertat reclamen la retirada de la multa | Pengen una nova placa al carrer Marcel·lí Massana i una altra dedicada a Alfonsina Bueno al carrer Mossèn Espelt

19 de novembre del 2016
Actualitzat a les 18:52h
Pengen la nova placa del carrer Marcel·lí Massana sota la mira de la Policia Local
Pengen la nova placa del carrer Marcel·lí Massana sota la mira de la Policia Local | Aida Morales.
Els anarquistes de Berga de l'Ateneu Columna Terra i Llibertat i del Centre d'Estudis Josep Ester i Borràs han tornat a realitzar aquest dissabte una acció de recuperació de la memòria històrica. Tal com ja van dir que farien, han penjat una altra placa a l'antic carrer Mossèn Huch amb el nom de Marcel·lí Massana i, al carrer Mossèn Espelt, han realitzat una acció per renombrar-lo com a Alfonina Bueno. 

Tot això, sota el seguiment i la mirada de la Policia Municipal de Berga que, durant la inauguració i reinauguració dels dos carrers ha anat vigilant els moviments dels anarquistes, així com de la cinquantena de persones que els han acompanyat. Aquesta vegada, però, l'acte s'ha allargat una mica és amb parlaments i música, mentre que diverses persones realitzaven els forats a les façanes de les cases, per penjar les noves plaques de carrers, que d'una manera simbòlica substituïen els anteriors. 

Segons ha explicat Josep Cara, aquesta campanya combina dues lluites. En primer lloc, la de la recuperació de la memòria històrica a través de "l'acció directa". "Ja que l'Ajuntament de Berga no ha fet cap pas, no hi ha cap voluntat clara, nosaltres tirem endavant fent aquest canvi de nom", ha explicat. I de manera paral·lela, ha afegit, tot això es combina amb la crítica a l'Ordenança de Civisme de Berga, que ja va començar l'any 2006, i arran de la qual, ha lamentat, hi ha un procés sancionador iniciat pel canvi de nom del primer carrer. 
 

Nova placa de carrer Marcel·lí Massana Foto: Aida Morales


Pel que fa a la inauguració de la nova placa de Marcel·lí Massana, ha relatat, ja se'n va estrenar una primera fa mesos, però amb aquesta segona es volia aprofitar la visita de Joan Busquets a Berga. Aquest va ser un amic i company de Massana, que va participar en el seu grup. Per altra banda, ha continuat Cara, el carrer Alfonsina Bueno era un dels que s'havia de fer "claríssim", ja que va ser una treballadora del tèxtil de Berga que va militar a la CNT, i que va ser enviada a diversos camps d'extermini amb "unes conseqüències terribles per la seva salut". 

"Aquest tipus de berguedans són els que volem reivindicar i, a més, traient el nom d'un capellà que ens consta que era un violador", ha afegit. En aquest punt, ha lamentat que l'Ajuntament de Berga no defensi, com a mínim, el canvi d'alguns carrers, i ha indicat que, segons la seva opinió, això és qüestió de "voluntat política".

Presentades les al·legacions

Respecte de la tramitació de multa per la col·locació de la placa de Marcel·lí Massana al carrer Mossèn Huch, els anarquistes de l'Ateneu Terra i Llibertat ja han presentat al·legacions, tal com va informar l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, a l'últim Ple municipal. 

Aquest procediment sancionador va ser iniciat per la Policia Local segons l'article 40.1 de l'Ordenança de Cinvivència i Via Pública de Berga, per una falta greu contra el mobiliari. De moment, s'està a l'espera de la conclusió de l'organ instructor, que és la Policia Local, i no serà fins que aquest es resolgui i arribi una proposta a alcaldia, quan aquesta valorarà si sanciona o no els fets. 

En aquest cas, es podria imposar una sanció de 750,01 euros, que podria arribar fins a 1.500 per la falta greu de modificar la via pública o el seu mobiliari sense permís exprés o encàrrec de l'administració. Els fets que s'estan instruint van tenir lloc el passat 21 de maig a les 13.30 hores al carrer Mossèn Huch 4 de Berga, quan una persona va penjar la placa del carrer Marcel·lí Massana amb silicona de formigó, a uns 10 centímetres per sobre de l'existent, amb un mocador vermell i negre tapant el rètol del carrer Mossèn Huch. 
 

Pengen la nova placa del carrer Alfonsina Bueno al carrer Mossèn Espelt Foto: Aida Morales

Arxivat a