Els Pastorets de l'Ametlla de Merola canvien d'imatge per reivindicar un pati de butaques digne

Més de 150 persones s'impliquen cada any en els Pastorets més antics de Catalunya | Enguany s'incorporaran millores organitzatives, d'àudio i so, i el 26 de desembre es farà una sessió de Taló Obert

18 de novembre del 2016
Actualitzat a les 14:06h
Presentació dels Pastorets de l'Ametlla de Merola
Presentació dels Pastorets de l'Ametlla de Merola | Aida Morales
Els Pastorets més antics de Catalunya són, potser, uns dels més precaris a nivell d'infraestructura. Aquesta és una de les crítiques habituals, cada any, quan s'acosta el Nadal al Berguedà. Els Pastorets de l'Ametlla de Merola, els primers que van rebre una Creu de Sant Jordi i que farden de tradició i història, segueixen sense un pati de butaques digne que, com qualsevol altre teatre, vagi en consonància amb la representació. 

Per això, i segons han exposat a la roda de premsa de presentació, aquest any els Pastorets incorporaran aquesta reivindicació al seu cartell. Després d'anys amb la mateixa imatge, enguany la representació s'il·lustrarà amb una de les cadires de plàstic de la platea, i la placa de la Creu de Sant Jordi recolzada en aquesta. Una imatge de contrasts, de valor i precarietat, de consideració i deixadesa. 

"El teatre està en precari", ha explicat Marc Fité, membre de l'Associació Cultural Esplai, en referència a l'estat de la platea. No obstant això, també ha posat de relleu altres reivindicacions, que considera indispensables per acompanyar amb qualitat les altres obres del teatre que s'hi realitzen durant la resta de l'any. I això, ha continuat, és un "greuge comparatiu" amb altres teatres que, per altra banda, potser no tenen una "tradició tant arrelada" com són els Pastorets. 

L'any passat, ja es va iniciar una campanya per aconseguir diners i poder canviar les cadires per butaques. Es va instar ciutadans i entitats a cedir cadires còmodes, a través de les quals poder gaudir dels Pastorets. Enguany, doncs, la reivindicació anirà en la línia, demanant ajuda econòmica a les institucions, tot i que també fent partícips els espectadors sobre la situació d'aquest espai que, segons ha volgut deixar molt clar Fité, és públic i popular. 
 

El membre de l'Associació Cultural Esplai Marc Fité Foto: Aida Morales


En aquest sentit, doncs, s'animarà tothom a fer-se fotografies amb un photocall, i a penjar-les a les xarxes socials amb una etiqueta que es farà pública ens els propers dies. Amb això, han explicat, demanar que les institucions s'impliquin en acabar unes obres marcades des de fa 10 anys per un full de ruta, i de les quals encara queda molta feina per fer. 

Pastorets continuistes, però millorats

Durant més de 100 anys, els Pastorets de l'Ametlla de Merola han estat un referent en la cultura popular catalana. Per això, ha destacat el director d'aquesta representació, Moisès Boixadera, és molt difícil anar incorporant grans canvis. Segons ha explicat, però, l'objectiu és buscar un equilibri entre la modernitat i la tradició, un fet que es va aconseguint de manera gradual, amb millores notables, perquè els Pastorets cada any avancin una mica més. 

Enguany, per exemple, es continuarà donant més dinamisme a les escenes i diàlegs, incorporant efectes i audiovisuals, i millorant el so i la il·luminació. Per altra banda, però, també s'han fet millores internes, com ara la catalogació del vestuari, millores organitzatives i renovació d'actors. Ara per ara, ha explicat, hi ha unes 30 persones que tenen text dins de la representació, tot i que les persones implicades amb els Pastorets poden ser més de 150. 
 

Presentació dels Pastorets de l'Ametlla de Merola Foto: Aida Morales


Talo obert

Per altra banda, enguany també s'incorporarà el que s'anomena el Taló Obert. Serà el dia de la inauguració, el 26 de desembre, quan totes les escenes de l'obra, així com els canvis entre elles, es podran viure en directe. Això farà, segons Boixadera, que es pugui viure el món que hi ha darrere del teló, amb els moviments de decorats o la tramoia. 

La resta de dies, però el 8, 15, 22 i 29 de gener, la representació serà l'habitual. En referència als dies, s'han escollit aquests diumenges, també, per no contraprogramar altres Pastorets o representacions que es fan en municipis propers, i per donar una oferta atractiva fora de dates molt concretes. 

Aquest any, el preu de l'entrada serà de 11 euros anticipada o 13 a taquilla, i es podran comprar per Internet a la web del Teatre Esplai, o presencialment a Logos Berguedà.
 

El president de l'Associació Cultural Esplai de l'Ametlla de Merola, Mateu Fité Foto: Aida Morales

Arxivat a