Reparteixen 120 bujols i 40 iglús per fomentar el reciclatge de vidre entre els restauradors del Berguedà

El Consell Comarcal i EcoVidrio esperen donar un pas més en la millora de la recollida selectiva a la comarca | Francàs indica que l'objectiu de futur és el porta a porta, i Camps considera que s'ha "d'invertir la tendència"

18 de novembre del 2016
Actualitzat a les 16:41h
Presentació dels nous bujols i iglús de reciclatge de vidre
Presentació dels nous bujols i iglús de reciclatge de vidre | Aida Morales
El Berguedà ha donat, a partir d'aquest divendres, un pas més en el procés de millora del reciclatge. El Consell Comarcal del Berguedà, conjuntament amb EcoVidrio, han sumat esforços, també amb els restauradors de la comarca, per avançar cap a la recollida selectiva, amb la instal·lació de 40 nous iglús de vidre i 120 bujols. Aquests últims s'han repartit per diversos bars i restaurants de la comarca, i disposen d'un mecanisme hidràulic especialment dissenyat per facilitar el buidatge directament als contenidors, sense necessitat de fer-ho manualment, ampolla per ampolla. 

Segons ha explicat el conseller de Medi Ambient del Consell Comarcal del Berguedà, Francesc Xavier Francàs, es tracta d'un pas més en la nova manera de reciclar el vidre. Aquest divendres s'han fet entrega dels bujols als restauradors de Berga, i durant la setmana que ve, aquests també arribaran als de la comarca, amb l'objectiu d'avançar cap a una cultura del reciclatge "neta" i respectuosa amb el medi ambient. 

El Berguedà, però, i malgrat estar a la cua de Catalunya pel que fa a reciclatge global, no està tan malament en l'àmbit específic del vidre. Segons ha explicat la gerenta d'EcoVidrio a Catalunya, Sílvia Mayo, el 2015 es van reciclar unes 820 tones de vidre a la comarca, el que representa uns 20 quilos per persona i any. Aquesta dada, ha dit, està per sobre de la mitjana de Catalunya, on cadascú recicla uns 18 quilos de vidre l'any. 

"La comarca recicla vidre, però sempre hi ha marge per millorar", ha declarat. En aquest sentit, l'àmbit de l'hostaleria és un dels que més vidre genera -pels volts d'un 50%-, i per això, ha dit, és important "posar-ho fàcil", amb contenidors adaptats, com els que s'han començat a repartir. 
 

La gerent d'EcoVidrio Catalunya, Sílvia Mayo Foto: Aida Morales


Així mateix ho ha considerat el president del Gremi d'Hostaleria i Turisme del Berguedà, Toni Barat, que ha agraït tota "l'ajuda" i la "col·laboració" del Consell Comarcal i EcoVidrio, ja que, tal com ha continuat, els restauradors també "són conscients" de la necessitat del reciclatge. 

L'objectiu del Consell Comarcal, però, és continuar avançant en aquest sentit. Els nous iglús de vidre especialitzats també s'instal·laran a Gironella, Puig-reig, Avià, la Pobla de Lillet, Guardiola de Berguedà i Bagà, i la voluntat, segons Francàs, és avançar amb el porta a porta orgànic. 
 

El conseller comarca, Josep Xavier Francàs. Foto: Aida Morales


Conscienciació ciutadana

Per a la gerenta d'EcoVidrio, l'empresa que ha facilitat també els contenidors, és molt important la conscienciació ciutadana, ja que és la millor manera, ha afirmat, de reciclar. Si tothom aboca el vidre als contenidors verds, aquest es podrà reutilitzar, això tindrà efectes pel medi ambient i, per tant, "es podrà tancar el cercle". 

De la mateixa manera ho ha vist el regidor de Sostenibilitat de l'Ajuntament de Berga, Oriol Camps, que ha celebrat la iniciativa, però ha avisat que aquesta ha de continuar. "Hi ha un cert moviment", ha declarat, però allò important és que hi hagi un "canvi de dinàmiques" que acabi "invertint la tendència".
 

Prova de com funcionen els nous contenidors de vidre Foto: Aida Morales

Arxivat a