El propietari de la vaca que va atacar diverses persones lamenta l’accident però critica la «febre boletaire»

El ramader afirma que hi havia més de 80 cotxes a la seva finca | L'animal, que es va haver de sacrificar, estava amb el seu vedell de dos mesos

17 de novembre del 2016
Actualitzat el 18 de novembre a les 11:05h
Muntanya de Taravil
Muntanya de Taravil | Wikicommons
El propietari de la vaca que el passat 6 d’octubre va atacar fins a tres persones a Capolat, Ramon Sala, ha remès una carta, en què explica la situació que es va viure durant aquell dia i posteriors, i lamenta les conseqüències de l’atac de l’animal, tot criticant, també, la “febre boletaire” que, segons diu, va desencadenar l’estrany comportament de la vaca que, finalment, va haver de ser sacrificada. 

El lloc on es trobava l’animal, ha precisat Sala, era un tancat elèctric, on aquesta estava criant un vedell d’uns dos mesos. Quan algú s’hi acostava, ha remarcat, l’animal l’intentava envestir, segurament amb voluntat de defensar el fill, i a causa de la gran quantitat de gent que passava per la zona. Aquesta actitud, però, de seguida va fer saltar totes les alertes, de manera que es va contactar amb el propietari perquè hi fes alguna cosa. Davant de la impossibilitat d’impedir que algú s’acostés al lloc, ha explicat Sala, li van aconsellar el sacrifici de l’animal, donant a entendre que, si per desgràcia matava algú, això seria “responsabilitat” seva. 

Veient aquesta situació, el ramader va indicar que no estava preparat per matar cap vaca, però després de diverses trucades amb els Mossos d’Esquadra i els Agents Rurals, va optar per anar a buscar una arma a casa seva i sacrificar-la, amb la supervisió dels Agents Rurals, segons ell mateix explica. Un cop morta la vaca, ha detallat, les autoritats van marxar, però al dia següent el Departament d’Agricultura, segons ha dit, el va trucar perquè retirés l’animal de la zona davant de possibles denúncies d’entitats animalistes. “Així ho vam fer, la vam haver d’amagar dins un remolc de bestiar fins que van venir-la a recollir els de l’empresa pertinent de la recollida d’animals morts”, ha declarat en la carta a la que ha tingut accés NacióBerguedà.

L’endemà, ha precisat, la zona estava “masificada de gent”, amb més de 83 cotxes dins de la finca, de manera que era “totalment insostenible” que la resta d'animals pasturessin amb normalitat. Una situació, ha volgut remarcar el ramader, que cada any afecta més els animals i a la seva feina, ja que molts moren a causa de les deixalles, amb “vedells ferits”, fils trencats o objectes robats: “N’estem més que farts d’aquesta situació i cada any és pitjor”.

Pel que fa a les persones agredides, però, Sala ha volgut remarcar que li sap “greu” tot el que ha passat, ja que no van ser els culpables directes que l’animal es comportés així, tot i que els “crits, xiulets, gossos i soroll per tot arreu” segurament tampoc van ajudar. Com a ramader, ha indicat, ja ha intentat “prendre mesures” per tallar l’accés a les zones de pastura perquè les vaques estiguin tranquil·les.  No obstant això, és molt difícil, si no impossible, aconseguir-ho, fet pel qual demana mesures, i que es pugui trobar un terme mig a la situació.