Deu noies de Berga participaran en el projecte europeu d'impuls a la ciència «ScienceGirls»

L'Institut Guillem de Berguedà i l'Exploratori de Recursos de la Natura-UPC portaran a terme una prova pilot a Catalunya

15 de novembre del 2016
Actualitzat a les 19:49h
Els codirectors de l'Exploratori de Recursos de la Natura.
Els codirectors de l'Exploratori de Recursos de la Natura. | Aida Morales
Deu noies de l'Institut Guillem de Berguedà de Berga participaran, durant dos anys, en la prova pilot que porta a terme l'Exploratori de Recursos de la Natura-UPC, conjuntament amb una universitat més i sis instituts de vuit països d'Europa, per tal de potenciar i fer avançar la introducció de les dones en l'àmbit de la ciència i la tecnologia. Un projecte que s'ha presentat aquest dimarts al Pavelló de Suècia, que buscarà solucions davant d'aquesta situació, i que analitzarà per què les noies abandonen tan prematurament aquests dos àmbits. 

Segons ha explicat la codirectora de l'Exploratori i professora de la UPC, Dolors Grau, està demostrat que als països occidentals, menys d'un 23% de les dones es decanten per carreres o estudis de la branca de les ciències pures o de la tecnologia. Uns àmbits, per altra banda, que es calcula que el 2025 estaran "en alça", amb una forta demanda laboral. Durant els últims 20 anys, aquesta situació, ha dit, no ha avançat a Europa, tot i que tampoc als Estats Units, relacionant-ho amb el fet que les noies no se senten prou identificades amb aquestes professions, malgrat que poden estar totalment capacitades. 

"No és pas per capacitat, sinó per identitat", ha explicat Grau. A més, aquesta ha remarcat que, en la majoria de casos, les dones que treballen en aquestes branques "excel·leixen" i, per tant, és una llàstima aquesta tendència. Per la seva banda, el també codirector de l'Exploratori, Josep Font, ha recordat la importància de les dones, i ha assegurat que, de cara al futur, la seva formació serà imprescindible.

mb l'Institut Guillem de Berguedà, doncs, es posarà en marxa una prova pilot, per tal d'analitzar aquest fet, tot seguint la trajectòria i les vivències d'aquestes noies, de manera conjunta i coordinada amb altres experiències d'arreu d'Europa. El projecte ja s'està portant a la pràctica des del mes de setembre d'aquest 2016, i s'allargarà fins a l'agost del 2018. En total, hi participaran alumnas d'Anglaterra, Catalunya, Lituània, Itàlia, Romania, Eslovència, Grècia i Turquia.
 

Algunes de les noies de l'IES Guillem de Berguedà participants en el projecte. Foto: Aida Morales

Arxivat a