La sequera de l'estiu fa preveure una mala temporada tofonaire

Al Berguedà s'han atorgat 29 llicències de les 379 que s'han donat arreu de Catalunya

ACN
20 de novembre del 2016
Un tofonaire amb el seu gos.
Un tofonaire amb el seu gos. | ACN
La temporada de la tòfona silvestre arrenca aquest dimarts amb males previsions per les altes temperatures. La sequera de l'estiu fa preveure als tofonaires que l'inici de la campanya "serà tan dolenta com la de l'any passat", ha explicat Josep Alhama, president de l'Associació de Tofonaires d'Osona. Tanmateix, la mala climatologia no és l'únic factor que farà que enguany hi hagi menys tòfona i de menys qualitat, sinó que també s'hi suma la gran proliferació d'exemplars de porc senglar i la incidència dels caçadors furtius. Per intentar evitar pràctiques que no respecten la tòfona ni el seu entorn, els Agents Rurals ja fa unes setmanes que es dediquen a la vigilància de les zones tofoneres i han continuat instal·lant càmeres per detectar els infractors. Aquest any s'han atorgat 379 llicències, un centenar menys que la temporada anterior.

La tòfona necessita temperatures suaus i pluges constants durant els mesos d'estiu per poder créixer, unes condicions que enguany no s'han donat, com ja va passar també en la campanya de l'any anterior. Per això, les altes temperatures i la manca de pluges contínues, tornen a fer preveure als tofonaires una temporada bastant pèssima, ha explicat Alhama. La situació contrasta amb la d'ara fa dues temporades, ha recordat Alhama, quan la campanya va ser extraordinària, "la millor que recordo en molts anys". De fet, aquell any, segons dades del Centre Tecnològic i Forestal de Catalunya, la producció de tòfona al país va arribar als 7.000 quilos. 

Enguany s'ha atorgat 379 llicències, 98 menys que l'any 2015. D'aquestes, Osona és la comarca que més n'ha expedit (147), seguida de lluny pel Solsonès i el Vallès Oriental (46) i el Berguedà (29). Segons Alhama, el descens del nombre de llicències es deu principalment a la mala climatologia, que fa que en neixin menys i de menys qualitat, però també al fet que la pràctica requereix un esforç i una dedicació, com la cura i el manteniment dels gossos o disposar d'un bon coneixement del territori, que no tothom està disposat a invertir. 

Josep Alhama calcula que a Osona existeixen 70 o 80 persones que es dediquen a caçar i recol·lectar tòfona de manera activa i sostinguda, tot i que molt pocs s'hi dediquen de forma professional. Si la quantitat del fruit va minvant, el president de l'Associació de Tofonaires d'Osona preveu que al final "acabarà essent només un hobby remunerat".

Els senglars i els caçadors furtius

Abans de l'inici de la temporada, els Agents Rurals han extremat la vigilància de les zones tofoneres per evitar que se n'emportin les més primerenques. Ho han fet amb operatius especials de vigilància i control i, des de fa un parell d'anys amb la instal·lació de càmeres. El cap dels Agents Rurals a Osona, Quim Dalmau, ha explicat que dels controls que s'ha fet enguany no s'ha trobat cap pràctica irregular que hagi acabat en una denúncia. L'any passat en tota la temporada se'n van produir quatre.

Des del cos dels Agents Rurals alerten que la tòfona verda que s'extreu abans de l'inici del període no ha assolit el desenvolupament, la olor, el color i el grau de maduresa òptims. Tant l'extracció com la comercialització fora de temporada suposa una infracció de la Llei 6/1988 forestal de Catalunya, qualificada com a greu, amb una sanció que pot arribar als 3.000 €, més el comís de les tòfones. 
 

Recollida de tòfones Foto: ACN


Tant els senglars com els caçadors furtius són un gran problema per la tòfona i no només perquè se n'emporten el fruit, sinó també per les males condicions en què deixen les tofoneres. Si l'extracció no es fa amb cura amb l'eina de què disposen els tofonaires, les que estan creixent al costat i les arrels d'on naixeran les futures tòfones es malmeten, ha explicat Alhama. Inevitablement, això provoca que no només s'espatlli la producció per aquell any, sinó també per les temporades futures. Tot i això, Josep Alhama ha agraït la tasca de control que desenvolupen els Agents Rurals i ha assenyalat que ja comencen a percebre que la pressió que exerceixen sobre els caçadors furtius va donant bons resultats.

Per preservar les tofoneres, des de l'Associació de Tofonaires d'Osona s'ha ideat un sistema per encerclar-les i fer més difícil l'entrada als animals pesats, especialment els porcs senglars. Alhama ha valorat molt positivament la mesura, que es troba en fase de prova pilot en algunes zones de la comarca, i que de moment està evitant que les tofoneres es facin malbé.

Preus que trobaran el seu punt màxim durant els mesos de Nadal

Les primeres tòfones que apareixeran al bosc seran verdes i tindran un grau de maduració que no és l'adequat, ha explicat Josep Alhama. El seu preu al mercat, doncs, també anirà d'acord a la seva qualitat. Mentre que les tòfones primerenques ronden un preu de venda entre els 70 i 80 euros, el preu s'estabilitzarà entre els 250 i els 300 euros durant l'època de Nadal. Aquesta tòfona ja tindrà la qualitat òptima per aplicar-la a la cuina, mentre que les primeres tòfones que es recullen solen destinar-se a l'elaboració de subproductes, com olis o formatges amb tòfona. 

El president dels Tofonaires d'Osona ha assenyalat que França és el principal consumidor de tòfona perquè està molt arrelada a la gastronomia del país. Josep Alhama ha explicat que molta de la tòfona que es produirà a Catalunya durant la campanya d'enguany anirà destinada al mercat francès.