L'IBI a Berga torna a generar polèmica en un Ple extraordinari que aprova les noves ordenances

La modificació de les ordenances fiscals s'aprova amb els vots de la CUP i ERC | CDC torna a criticar el manteniment de l'IBI pels valors cadastrals més alts

Aida Morales
14 de novembre del 2016
Actualitzat el 15 de novembre a les 12:48h
El Ple de Berga es demora mitja hora per debatre si s'aproven esmenes a la modificació de les ordenances fiscals.
El Ple de Berga es demora mitja hora per debatre si s'aproven esmenes a la modificació de les ordenances fiscals. | Aida Morales
El Ple extraordinari de les ordenances fiscals de l'Ajuntament de Berga ha començat incert i convuls. Una vegada l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, ha presentat les principals modificacions, s'ha entrat en un complex debat sobre les esmenes que, per motius legals i terminis, ha obligat a suspendre el Ple durant més de 30 minuts. La discòrdia, en aquest cas, ha estat perquè el secretari ha avisat que, segons el Reglament Orgànic Municipal (ROM), les esmenes no han entrat en termini de registre i, per tant, no es podien debatre. Si finalment es decideixen tirar endavant per acord plenari, ha avisat, qualsevol ciutadà podria impugnar el Ple i, per tant, haver de mantenir les esmenes del 2016. 

No obstant això, i després que els regidors ho hagin debatut a porta tancada, s'ha acordat per unanimitat discutir les esmenes presentades, que CDC ha enviat prèviament als grups. 

Les principals modificacions en les ordenances han estat la de l'Impost sobre les Activitats Econòmiques (IAE) i la de la taxa de l'Escola Municipal de Música de Berga (EMMB). En la primera, que grava a les empreses que generen un benefici net anual de més d'un milió d'euros, s'ha augmentat el percentatge fins a un 1,10 i 1%, depenent de si les societats es troben al polígon industrial de la Valldan o no. En el cas de la de l'EMMB, s'han establert tarifes diferents tenint en compte diversos aspectes traslladats per la mateixa escola. 
 

La banqueta de CDC a l'Ajuntament de Berga. Foto: Aida Morales


En aquest punt, però, el que ha tornat a generar més polèmica ha estat la voluntat de mantenir, per part de la CUP, l'Impost de Béns Immobles, tal com es va aprovar l'any 2014. Llavors, i a instàncies de la CUP, es va proposar i aprovar un augment de l'IBI a les empreses amb major valor cadastral. Aquesta modificació va ser una proposta que comportava, segons van dir, uns ingressos addicionals d'uns 250.000 euros l'any, i que va comptar amb el vist i plau de l'equip de govern, llavors liderat pel convergent Juli Gendrau. No obstant això, ja l'any passat va ser el tema més polèmic de Ple de les ordenances, ja que a instàncies de l'Associació Comarcal d'Empresaris del Berguedà es va manifestar el desacord, i es va demanar la seva reposició inicial. 

Segons el líder de l'oposició, Antoni Biarnés, aquesta modificació de l'IBI que es va realitzar fa anys no és equitatiu, ja que "no tenen cap culpa alguns negocis de tenir més necessitat cadastral". En aquesta línia, ha indicat que aquest impost més alt "no ajuda a atraure inversió", i aplicar un 1,1%, en comptes d'un 0,65%, no és la millor "salutació de benvinguda" a les empreses que vulguin instal·lar-se a Berga. Un punt de vista que també ha compartit la regidora socialista Rosalia Monroy.

Així mateix, i quan la regidora d'ERC, Ermínia Altarriba, ha recordat a Biarnés que aquesta modificació es va aprovar des del seu grup municipal, el convergent ha etzibat que van ser els seus "antecessors" i que, precisament, aquest grup ho ha acabat patint "electoralment". Per això, ha mantingut, quan una cosa "es veu que no és una bona opció", s'ha de canviar. 
 

Els regidors d'ERC al Ple de l'Ajuntament de Berga. Foto: Aida Morales



Per la seva part, l'alcaldessa de Berga ha indicat que, sobre l'IBI, no són "gens partidaris" de tornar-lo a com havia estat anteriorment, ja que és l'única manera d'aplicar impostos de "forma progressiva", malgrat que l'IBI tampoc no és un impost que "doni massa marge". "És la manera que trobem que la llei dona una escletxa més justa", ha sentenciat Venturós. 

Respecte de l'IAE, CDC també proposava afegir una bonificació del 50% en la quota tributària de les empreses que incrementin en, al menys, cinc treballadors amb contracte indefinit la seva plantilla. Sobre això, Venturós ha indicat que, abans, s'hauria d'estudiar l'impacte econòmic d'aquesta bonificació, i ERC ha avisat que, en qualsevol cas, s'hauria d'estudiar. Per la seva banda, però, els republicans han presentat un reglament que reguli les bonificacions de determinades ordenances municipals, algunes de les quals ja s'apliquen, tot i que també altres, com ara respecte del cementiri o de l'Escola de Música. 

Finalment, el Ple de Berga ha aprovat la modificació de les ordenances amb els vots de la CUP i ERC, i l'abstenció de CDC, el PSC i ICV. Ara, però, s'iniciarà un període d'al·legacions en què els diferents grups podrien presentar-ne, com Iniciativa ja ha dit que, si ho considera, farà. Això obligarà a convocar, abans de final d'any, un últim Ple extraordinari d'urgència, en què es decidirà estimar o no les esmenes. 
 

L'equip de govern al Ple municipal de Berga Foto: Aida Morales

Arxivat a