El govern de Berga vol consensuar amb l'oposició els usos que es donaran al convent de Sant Francesc

Els franciscans han cedit gratuïtament l'edifici amb la condició que les instal·lacions es destinin a qüestions socials i culturals

ACN/Redacció
10 de novembre del 2016
Actualitzat a les 14:10h
Convent de Sant Francesc
Convent de Sant Francesc | ACN/Estefania Escolà
L'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, té clar que el convent de Sant Francesc va molt més enllà d'una decisió pròpia del govern municipal. Per això, vol treballar "de forma transversal, participativa i col·lectiva" amb l'oposició i la ciutadania per determinar quins usos es faran de les instal·lacions.

Així ho ha afirmat aquest dijous en l'acte de cessió del convent a l'Ajuntament de Berga, quan s'ha signat l'acord formal per traspassar les instal·lacions, mitjançant el qual els franciscans cedeixen gratuïtament l'edifici, de 35.000 metres quadrats, amb l'única condició que es destinin a usos socials i culturals. 

L'any 2014 els franciscans van deixar la ciutat de Berga després de més de 700 anys de presència. Des de la marxa de la comunitat, els diferents governs de Berga han mantingut converses amb els titulars de l'immoble per aconseguir-ne la cessió que, finalment, s'ha fet efectiva aquest dijous. 

En un primer moment, el govern municipal té previst convocar una Junta de Portaveus per determinar els usos. A partir d'aquí, un cop s'hagin acordat, s'haurà d'aconseguir el finançament necessari per arranjar l'edifici. Per a Venturós, l'edifici de Sant Francesc és un "llegat pels veïns" i, per tant, tot el que té a veure amb equipaments, "ha de ser debatut amb la majoria més àmplia". Personalment, ha considerat que té "infinitat" de propostes per a l'edifici, entre les quals hi ha la d'habilitar un espai pel Museu de Berga o diferents usos de caire social i cultural. Una vegada hagin passat els 25 anys, aquesta cessió es podria prorrogar cinc anys més, tot i que la propietat serà de l'orde religiosa.

De moment, a les instal·lacions només hi viu un franciscà "que haurà de marxar un cop entri l'Ajuntament". Així ho ha explicat el ministre provincial dels franciscans, Joan Carles Moya, qui ha afegit que la comunitat "té vocació de fraternitat i no pas de viure sol com un ermità". Per tant, ha dit, no es podia tenir un edifici tan gran ocupat per una sola persona. Moya s'ha mostrat satisfet de l'acord de cessió i ha explicat que l'ordre està en un procés de renovació constant, ja que la realitat dels franciscans ha canviat molt en els darrers 40 anys.

Per habilitar l'espai, l'Ajuntament de Berga té previst invertir un milió d'euros, i també es farà càrrec de les despeses derivades del seu manteniment, impostos i assegurances, per tal de posar-se al dia de les normatives. Una altra des les condicions, però, també és que les activitats que s'hi realitzin no vagin en contra de la moral cristiana. 

A l'hort dels frases, però, no s'hi podrà edificar, ja que hi ha una càrrega urbanística que ho regula. A nivell estructural, per altra banda, tampoc s'han detectat desperfectes ni patologies greus, tot i que l'equip de govern té clar que s'haurà de renovar la instal·lació elèctrica per adaptar-la a la normativa, renovar la instal·lació d'aigua, el sistema de sanejament, les normes d'accessibilitat, els criteris de protecció en cas d'incendi i el sistema de calefacció.
Arxivat a