Els anarquistes reinauguraran el carrer Marcel·lí Massana i donaran nom a un altre carrer

Els membres de l'Ateneu Columna Terra i Llibertat reclamaran la retirada de la multa

18 de novembre del 2016

Placa del carrer Marcel·lí Massana. Foto: Aida Morales.


Els anarquistes tornaran a realitzar una acció per canviar el nom d'alguns carrers de Berga aquest proper dissabte 19 de novembre. Serà a partir del migdia, davant de l'Ateneu Columna Terra i Llibertat, situat al carrer del Balç. A partir d'allà, l'objectiu és tornar a inaugurar el carrer Marcel·lí Massana, pel qual s'ha iniciat un tràmit de multa, i inaugurar un nou carrer. En aquest cas serà el carrer Alfonsina Bueno, una anarquista berguedana internada a Mathaussen, que va morir l'any 1979. 

Durant l'acte d'inauguració i reinauguració d'aquests dos carrers intervindran l'exguerriller del grup del Massana, la biògrafa de Neus Català Elisenda Belenguer, una membre de Solidaritat Rebel, entitat solidària amb les preses acusades per fer expropiacions a Alemanya, i el cantautor Manolito Díaz. Segons han informat, aquest acte serà per criticar que l'Ajuntament de Berga "ignora la proposta de dignificació de la memòria històrica", però també "aplica l'ordenança de civisme contra qui homenatja les lluitadores berguedanes oblidades". 

A més, amb aquesta acció també es busca demanar "suport" per la retirada de sanció, i que la ciutadania s'adhereixi a la campanya ja iniciada fa anys. Des del Centre d'Estudis, han indicat, entenen la memòria històrica com una tasca que va més enllà de la "merament intel·lectual o d'arxiu". Aquesta, tal com defensen, arriba als carrers, i a Berga, gairebé tots porten noms religiosos o dedicats "als de sempre". "Mentrestant, la gent que va lluitar per un món més just segueix oblidada de forma deliberada o colgada de terra en alguna cuneta", han lamentat. 

Presentades les al·legacions

Respecte de la tramitació de multa per la col·locació de la placa de Marcel·lí Massana al carrer Mossèn Huch, els anarquistes de l'Ateneu Terra i Llibertat ja han presentat al·legacions, tal com va informar l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, a l'últim Ple municipal. 

Aquest procediment sancionador va ser iniciat per la Policia Local segons l'article 40.1 de l'Ordenança de Cinvivència i Via Pública de Berga, per una falta greu contra el mobiliari. De moment, s'està a l'espera de la conclusió de l'organ instructor, que és la Policia Local, i no serà fins que aquest es resolgui i arribi una proposta a alcaldia, quan aquesta valorarà si sanciona o no els fets. 

En aquest cas, es podria imposar una sanció de 750,01 euros, que podria arribar fins a 1.500 per la falta greu de modificar la via pública o el seu mobiliari sense permís exprés o encàrrec de l'administració. Els fets que s'estan instruint van tenir lloc el passat 21 de maig a les 13.30 hores al carrer Mossèn Huch 4 de Berga, quan una persona va penjar la placa del carrer Marcel·lí Massana amb silicona de formigó, a uns 10 centímetres per sobre de l'existent, amb un mocador vermell i negre tapant el rètol del carrer Mossèn Huch. 

 

Notificació de l'expedient sancionador de la Policia Local pel canvi de nom del carrer mossèn Huch per Marcel·lí Massana

Arxivat a