Els veïns de Borredà exposaran les seves queixes sobre la depuradora en una reunió amb l'ACA

Joan Roma assegura que no hi haurà impacte per als veïns, i que replantejar la ubicació suposaria anys de demora

08 de novembre del 2016
Actualitzat el 09 de novembre a la 13:59h

Terreny on ha d'anar situada la depuradora de Borredà Foto: Cedida


Replantejar la ubicació de la depuradora o buscar mesures per tapar la piscina amb les aigües residuals, són les dues opcions que alguns dels veïns de Borredà inconformes amb aquesta instal·lació plantegen per evitar males olors, mosquits o soroll. Aquestes són les peticions que aquest dilluns al vespre van traslladar a l'Ajuntament de Borredà en una reunió que va durar prop d'una hora, i on es va acordar enviar tota aquesta informació a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), així com demanar-los que tres representants dels veïns siguin presents en la reunió de presentació del projecte definitiu. 

Segons ha explicat a NacióBerguedà l'alcalde de Borredà, Joan Roma, la reunió va servir per acostar posicions, tot i que, en aquest cas, el consistori no pot realitzar cap acció, ja que la construcció de la depuradora està a mans d'aquest organisme dependent de la Generalitat de Catalunya. De moment, però, les obres s'han aturat, i tant veïns com Ajuntament han demanat que no es reprengui fins que no es conegui el projecte reformat. 

Aquest dilluns, diversos veïns van impossibilitat l'inici de les obres de la depuradora de Borredà, instal·lant un vehicle que barrava el pas del camí d'accés als terrenys. La preocupació versava sobre el fet que la depuradora que es vol construir estava planejada massa a prop del nucli urbà, i això pot comportar greuges pels veïns. En aquest punt, l'ACA va aixecar acta del succés, i va demorar les obres, que no se sap quan s'iniciaran. 

Durant els propers dies, però, s'espera que es presenti el projecte definitiu. Una reforma, però, que no contemplarà cap canvi d'ubicació ja que, si fos així, ha explicat Roma, voldria dir fer tot un seguit de canvis que podrien durar anys. Per començar, ha recordat, s'hauria de realitzar un projecte nou, tot i que també quedarien invalidades totes les expropiacions i pagaments que s'han fet per aconseguir el terreny. 

En aquest punt, l'ACA va afirmar, en declaracions a NacióBerguedà, que aquesta infraestructura ambiental fa anys que està planificada, programada i prevista al Pla de Sanejament de Catalunya, i que ha passat tota la tramitació prèvia, inclòs el tràmit d'informació pública, en què no es va presentar cap al·legació, ni per part de l'Ajuntament, ni dels veïns del municipi, quan a la seva ubicació. 

Així mateix, l'alcalde de Borredà també ha recordat que l'aprovació de la ubicació es va fer el 2001, es va donar a conèixer el 2002 i que, des de llavors, s'ha anat recordant i reiterant en els diversos butlletins anuals. 

Impacte zero

Roma també ha afirmat que és "normal" que hi hagi veïns amb "por o aprensió" però que, després de visitar més de 20 depuradores i algunes instal·lacions molt similars a les de Borredà, com per exemple la de Sant Feliu de Sasserra, no hi ha cap tipus de soroll o pudor que pugui molestar els veïns. 

Pel que fa a l'efecte visual, a més, i com que es tracta d'una depuradora petita, ha indicat que es podria tapar amb arbres o elements vegetals. La seva demora, per altra banda, podria significar allargar el projecte anys.