Confirmen quantitats elevades de gasoil al riu Bastareny, a Guardiola de Berguedà

Es desconeix l'origen i l'autor del vessament il·legal entre Bagà i Guardiola

09 de novembre del 2016
Riu contaminat a Guardiola de Berguedà, durant els primers dies del vessament
Riu contaminat a Guardiola de Berguedà, durant els primers dies del vessament | Cedida
El que semblava un petit vessament de combustible al riu Bastareny, a través d'un canal a Guardiola de Berguedà, ha acabat sent un abocament considerable de quantitats elevades de gasoil. En aquesta línia van les investigacions, segons ha pogut saber NacióBerguedà, en què ara per ara, ja es descarta que l'abocament es tracti de la neteja puntual d'un dipòsit. 

Tal com han informat, encara no se sap l'origen exacte del vessament, tot i que ja s'ha pogut confirmar que es tracta de gasoil de calefacció, i d'una quantitat elevada, atès que la fuita ha anat deixant anar combustible al riu durant diversos dies. En aquest punt, els investigadors de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) s'han acostat al Berguedà per analitzar l'aigua de l'afluent del Llobregat, amb l'objectiu d'analitzar-la i trobar l'origen de l'abocament.

A més, i malgrat que ja fa dies, l'Ajuntament de Guardiola de Berguedà i el de Bagà estan treballant conjuntament i de manera unitària per esbrinar l'origen del vessament i les possibles afectacions, ja que el punt de conflicte es podria trobar en una zona d'horts del barri de Tarradellas. En qualsevol cas, es té la seguretat que l'aigua contaminada no ha causat efectes sobre la salut, ja que no entra a formar part del circuit de clavegueram.

Durant tota la setmana, han informat, l'ACA continuarà investigant el vessament, així com la seva procedència, i també s'estudiaran els efecte sobre la fauna i la flora. En aquest sentit, el regidor de Guardiola de Berguedà, Boris Lapuerta, va assegurar, el dia en què es va detectar el gasoil, que les truites tenien comportaments estranys.