Mossos per la Independència es desvinculen de la detenció de Montse Venturós

Els membres d'aquesta sectorial recorden que desobeir ha de ser una "qüestió personal", també dins del cos policial

Redacció
07 de novembre del 2016
Actualitzat a les 10:36h
La sectorial Mossos per la Independència s'ha volgut desvincular, així com donar la seva opinió, arran de la detenció de l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, el passat divendres. A través d'un comunicat, aquesta assemblea de l'ANC ha manifestat que considera "incongruent, inoportuna i desproporcionada" l'ordre de detenció que va rebre Venturós, així com també "jurídicament qüestionable", ja que una resolució del Parlament de Catalunya reconeix l'estelada com a símbol d'anhel i reivindicació democràtica del poble català. 

La sectorial, però, representa només els seus membres i, en cap cas, segons han volgut deixar clar, el cos policial. "Som ciutadans que gaudim plenament de tots els drets civils i polítics", han afirmat, tot i que, pel seu obert posicionament sobre la independència, asseguren que han estat "investigats internament" i "qüestionats" per determinats partits polítics al Parlament. En aquest punt, indiquen, cada vegada és més notori que Catalunya gaudeix d'un poder executiu i un altre de legislatiu amb independència, però que no disposa de poder judicial, un element "inqüestionable i imprescindible" de qualsevol estat de dret. 

Aquest, segons afirmen, hauria d'actuar amb "imparcialitat, neutralitat i independència de la resta de poders", tot i que dades de la Comissió Europea d'aquest 2016 destaquen que l'estat espanyol és on la percepció de la independència judicial és una de les més baixes de la Unió Europea. Concretament, han recordat, ocupa el 23è lloc sobre 28. 

Davant d'aquest fet, doncs, i malgrat considerar que l'ordre judicial no va ser oportuna, també han volgut remarcar que no complir amb la llei, i per tant, desobeir, pot suposar una responsabilitat "personal i intransferible", i això també s'aplica a qualsevol membre del cos dels Mossos d'Esquadra o funcionari. Per tant, i sobre el debat de si els Mossos haurien d'haver incomplert l'ordre o no, indiquen que la desobediència ha de ser, "en tots els casos, una opció i una decisió personal". 

Per això, Mossos per la Independència han volgut instar el Govern de la Generalitat i el Parlament de Catalunya a garantir "l'empara i la protecció de tothom", també judicial, que contraresti els efectes jurídics, que poden ser "coercitius, punitius i executoris" del poder judicial espanyol, i han volgut donar la seva "plena solidaritat" amb el cas de Venturós, així com amb totes les persones i autoritats públiques que estan acusades o investigades per causes relacionades amb la independència de Catalunya. 
Arxivat a