Els Mossos detenen Montse Venturós per desobeir dues citacions judicials

Montse Venturós ha estat traslladada als jutjats avui mateix declararà davant del jutge | El sobiranisme en bloc, amb Puigdemont i Forcadell al capdavant, donen suport a la batllessa de la CUP | Un centenar de persones es concentren des de les 9 als jutjats de la capital del Berguedà

Redacció
04 de novembre del 2016
Actualitzat a les 11:32h
Regidors i diputats de la CUP a l'exterior dels jutjats de Berga
Regidors i diputats de la CUP a l'exterior dels jutjats de Berga | Adrià Costa
Els Mossos d'Esquadra han detingut aquest matí l'alcaldessa de Berga per haver desobeït dues vegades una citació judicial. La policia s'ha presentat al domicili de Montse Venturós a quarts de vuit sense previ avís i l'ha traslladada directament als jutjats. A quarts de dotze ha passat a disposició judicial però no se sap si declararà o s'hi negarà.

A l'exterior, mentresant, s'hi han concentrat un centenar llarg de persones entre les quals el regidor vigatà Joan Coma, un dels altres electes que s'ha negat a declarar en una causa judicial. També hi ha representants d'entitats i partits sobiranistes –com Jordi Sànchez o Jordi Turull-, així com veïns, militants i simpatitzants de l'esquerra independentista.

Venturós és alcaldessa de Berga i un dels quadres de la CUP més mediàtics del municipalisme. Fa pocs mesos que està sent investigada per un presumpte delicte electoral per no treure l'estelada del balcó de l'ajuntament, durant les jornades electorals del 27 de setembre –dia de les eleccions al Parlament- i del 20 de desembre –eleccions al Congrés. En dos ocasions s'ha negat a declarar davant del jutge de Berga, apel·lant a la desobediència.

Segons fonts judicials, en les dues citacions, es va informar a Venturós de les conseqüències que podia comportar la no compareixença davant del magistrat i va ser en la darrera, el 17 d’octubre, quan el jutge va demanar un informe al fiscal, que va sol·licitar-ne la detenció. Finalment, el jutge dictat l’ordre, que s’ha fet efectiva aquest matí. 

Després de no presentar-se el 17 d’octubre en seu judicial, Venturós va assistir al vespre a un acte de suport a la Plaça de Sant Pere i davant de desenes de persones va criticar que actualment s’estava vivint en una "una autèntica ràtzia" contra es ajuntaments catalans com a eina de repressió. "Aquesta és la fórmula amb què l'estat ens vol atemorir, però això ja no és possible", va destacar aleshores, "perquè la sobirania popular està per damunt la legalitat que ja només reconeix una minoria".
 

Un centenar llarg de persones, a la concentració davant dels jutjats de Berga. Foto: Adrià Costa


El sobiranisme en bloc dóna suport a Venturós

Poc després de les 10 ha arribat a Berga Benet Salellas, diputat i advocat de Venturós. "S'ha aprofitat un moment de vulnerabilitat de Venturós per anar-la a buscar a casa seva", ha apuntat Benet Salellas, diputat de la CUP i advocat, en declaracions a Catalunya Ràdio. "No ens imaginàvem que això passaria", ha constatat Salellas.

La detenció de Montse Venturós ha unit el sobiranisme a les xarxes socials. Representants del Govern, del Parlament i del món local han volgut expressar el seu suport a l'alcaldessa de Berga. Han destacat les reaccions del president Carles Puigdemont, la presidenta Carme Forcadell però també de Neus Munté, Ada Colau, Xavier Domènech i Anna Gabriel, entre altres. Jordi Sànchez, president de l'ANC, ha assegurat des de Berga que "cap decisió d'un jutge no frenarà el procés". "Avui esta en risc la decisió de tot un ple municipal i per això cal prendre consciència que la pressió de les institucions espanyoles ha de tenir una resposta", ha afegit.

Tanmateix, la polèmica política ha tardat poc en esclatar. Salellas ha assegurat que la detenció part dels Mossos d'Esquadra "afectarà" les relacions amb el Govern. La consellera de la Presidència, Neus Munté, ha respost el diputat de l'esquerra independentista assegurant que l'executiu no té "cap dilema", i ha defensat que no cal posar el focus en els Mossos. "Ells només compleixen les seves funcions", ha determinat Munté, que ha carregat contra la "persecució d'idees" que està duent a terme l'Estat a través del seu "dèficit democràtic".
 

El regidor de Vic, Joan Coma, que està acusat de sedició. Foto: Adrià Costa

Arxivat a