La Patum i la Fia-faia, al Seminari Europeu de Ciutats Agermanades

Albert Rumbo i Xavier Pedrals exposaran les característiques d'aquestes festes declarades Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco

Redacció
03 de novembre del 2016
Actualitzat a la 13:40h

Gegants de la Patum a Lluïment Foto: Martí Albesa


La Patum de Berga i la Fia-faia de Sant Julià de Cerdanyola i Bagà, les dues festes berguedanes declarades Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco, es posaran a debat com dos dels referents del patrimoni cultural europeu al IX Seminari Europeu de Ciutats i Regions Agermanades. La primera anirà a càrrec del gerent del Patronat de la Patum, Albert Rumbo, mentre que la segona, l'explicarà el director de l'Arxiu Comarcal del Berguedà, Xavier Pedrals. 

Pedrals serà el primer en intervenir, repassant les Festes del Foc del Solstici d'Estiu als Pirineus, amb la ponència "La Fia-faia: ancestral, màgica, única". A continuació, Rumbo parlarà de la Patum, des del punt de vista de salvaguarda i protecció d'una festa medieval del segle XXI. 

Aquest seminari, organitzat pel Casal d'Europa i l'Agència de Desenvolupament del Berguedà, compta amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, el Consell Comarcal del Berguedà, l'Ajuntament de Berga i Òmnium Cultural, i pretén proporcionar un espai d’intercanvi i reflexió sobre els valors culturals i les diferents manifestacions culturals de les ciutats i regions europees.

Enguany, participaran al seminari les ciutats i regions europees de l’Alguer (Itàlia), Gävleborg (Suècia), Mont Athos (Grècia), Tarascon-sur-Ariège (França) i Berguedà (Catalunya), que compartiran i intercanviaran les seves experiències sobre patrimoni cultural i les vies de col·laboració per la promoció dels valors culturals en la construcció europea.

El Seminari començarà amb la ponència d’Alf Norberg, conseller regional de Gävleborg; Anna-Karin Ferm, periodista i promotora del patrimoni cultural mundial; i Lena Landström, coordinadora de patrimoni mundial, sobre "Les granges decorades de la regió de Hälsingland, possibilitats i reptes amb la Unesco". La segona intervenció anirà a càrrec d’Alain Leplus, director de l’Agence de Développement Ariège Pyrenées, que tractarà l’"Organització i gestió dels jaciments culturals i històrics de propietat pública de la zona de l’Ariège". A continuació serà el torn d’Antonis Petrou, agregat cultural del Consolat de Grècia a Barcelona, que parlarà de "El mont Athos, patrimoni de la Unesco". La següent ponència serà a càrrec de Mario Bruno, alcalde de l’Alguer, en relació a "L’Alguer, ciutat d’origen català, candidata a capital italiana de la cultura". 

La cloenda de l’acte anirà a càrrec de l’expresident del Parlament de Catalunya i exconseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Joan Rigol, que parlarà sobre la "Funció Social del Patrimoni Cultural".
Arxivat a